Έχει υποστηριχθεί, ότι οι προτάσεις για προσφορά δημόσιας στέγης και βοήθειας στην εύρεση εργασίας σε εξτρεμιστές, μεταξύ των οποίων τζιχαντιστές που επιστρέφουν στην χώρα, είναι ένα «θεμελιώδες λάθος» που ισοδυναμεί με δωροδοκίες σε πιθανούς τρομοκράτες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, όμως, εξετάζει μια νέα στρατηγική για την επανένταξη των εξτρεμιστών που θα μπορούσε ακόμη και να συνεπάγεται, αν χρειαστεί, την προώθησή τους στην κορυφή των λιστών αναμονής για λήψη δημόσιας στέγης.
Σύμφωνα με πιλοτικά προγράμματα που εξετάζονται, η αστυνομία και οι τοπικές αρχές θα αξιολογούν εξτρεμιστές που προηγουμένως ερευνήθηκαν ως ύποπτοι από τις υπηρεσίες ασφαλείας, για να δουν τον κίνδυνο που αποτελούν και τι θα χρειαζόταν για να τους βοηθήσουν στην επανένταξή τους στην κοινωνία.
Οι εξτρεμιστές που δεν θα έχουν ένα κατάλληλο μέρος για να ζήσουν, θα μπορούσαν, σύμφωνα με αναφορές, να βρεθούν σε μια κοινωνική κατοικία από το τοπικό συμβούλιο, με πληρωμένο, αν είναι απαραίτητο, το ενοίκιό τους.
Θα μπορούσαν επίσης να λάβουν προτεραιότητα στους καταλόγους αναμονής και να βοηθηθούν στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση ή στο να βρουν δουλειά σε δημόσιους φορείς και φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Έως 20.000 εξτρεμιστές που έχουν προηγουμένως διερευνηθεί από την MI5 θα αποτελέσουν αντικείμενο του προγράμματος που ονομάζεται Operation Constrain, ανέφερε η *Mail on Sunday*.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι το καθεστώς θα μπορούσε να ισχύει και για τους Βρετανούς που επιστρέφουν από το έδαφος του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Μια πηγή δήλωσε:
«Εκπονούμε αρκετά πιλοτικά σχέδια για να διερευνήσουμε τον καλύτερο τρόπο για την εκτροπή αυτών των ανθρώπων από την τρομοκρατία και την εξτρεμιστική δραστηριότητα».
Ο συνταγματάρχης Richard Kemp, πρώην κυβερνητικός σύμβουλος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, χθες το βράδυ, έθεσε υπό αμφισβήτηση το αν οι ενδεχόμενοι τρομοκράτες καθοδηγούνται από την ανέχεια. Το άνοιγμα της πολιτικής στους ανθρώπους που είχαν πάει να πολεμήσουν στη Συρία θα ήταν “ανήθικο”, είπε.
Είπε:
«Νομίζω ότι είναι μια πολύ λανθασμένη πολιτική. Όταν εξετάζει κανείς το προφίλ πολλών ανθρώπων που έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ή που έχουν ταξιδεύσει στο εξωτερικό, αυτοί δεν προέρχονται από κάποιο υποβαθμισμένο υπόβαθρο.»
Συνέχισε:
«Εάν κάποιος είναι αποφασισμένος να είναι εξτρεμιστής, δεν πρόκειται να τον αποτρέψετε από την τρομοκρατία με δωροδοκίες. Δεν πρόκειται να αλλάξει.»
Ο Andrew Bridgen, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος για το βορειοδυτικό Leicestershire, πρόσθεσε: «Αυτό ακούγεται σαν ανταμοιβή για την καταχώρηση σε μια λίστα με δυνητικούς τρομοκράτες. Δεν μπορείτε να εξαγοράσετε την πίστη των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα.»
Η συζήτηση για το τι θα πρέπει να γίνει με τους Βρετανούς που επιστρέφουν από τη Συρία έχει ενταθεί, καθώς καταρρέει το Χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λίβανο (Isil).
Περίπου 850 Βρετανοί πιστεύεται ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία τα τελευταία χρόνια και περίπου 350 πιστεύεται ότι επέστρεψαν. Μέχρι στιγμής μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει διωχθεί και οι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής, έχουν δηλώσει, ότι μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν αποδείξεις ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα στις ζώνες πολέμου της Συρίας και του Ιράκ.
Ο Max Hill QC, ειδικός για την τρομοκρατική νομοθεσία, πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι όσοι είχαν ταξιδέψει από αφέλεια μπορεί να χρειαστεί να επανενταχθούν παρά να διωχθούν.
Η ΜΙ5, νωρίτερα φέτος, επιβεβαίωσε ότι, κατά το παρελθόν, περίπου 20.000 άνθρωποι υπήρξαν “πρόσωπα ενδιαφέροντος” στις έρευνες κατά της τρομοκρατίας.
Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε: «Αναθεωρούμε την στρατηγική μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ανταποκρινόμαστε σε αυτήν την εξελισσόμενη απειλή με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο».
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στα Αγγλικά, για την εφημερίδα The Telegraph