Το Φάντασμα της Δεξιάς

 

Άλλοι ορκίζονται πως το έχουν δει. Άλλοι θεωρούν πως είναι αστικός μύθος. Άλλοι έχουν ακούσει για αυτό και άλλοι πιστεύουν πως υπάρχει και ας μην το έχουν δει. Και δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε παρά ως  «φάντασμα της Δεξιάς», διότι στην πραγματικότητα κανένας πολιτικός οργανισμός δεν έχει πλήρως παραδεχθεί πως ανήκει στην Δεξιά.

Για την κατάσταση αυτή άπαντες ρίχνουν την ευθύνη στην δαιμονοποίηση της Δεξιάς και των Δεξιών ιδεών. Φταίει το ΠΑΣΟΚ, η σοσιαλδημοκρατία, ο πολιτιστικός μαρξισμός και ούτω κάθε εξής. Σαφώς υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις πολιτικών που αποδέχονται αυτό που είναι και δεν διστάζουν να υπερασπιστούν την θέση τους, όμως οι παραδοσιακοί πολιτικοί χώροι που θεωρητικά συγκροτούν ή θα έπρεπε να συναποτελούν την Δεξιά παράταξη, δεν αποδέχονται  κάτι τέτοιο. Η απόδοση ευθυνών στους Άλλους έρχεται ως συνεπακόλουθο της πραγματικής αιτίας που έβαλε την Δεξιά σε κρίση ή μάλλον σε νάρκη. Ο ετεροπροσδιορισμός αποτελεί το μέγιστο πρόβλημα αυτής της πλευράς του πολιτικού κόσμου. Στην Δεξιά συντάχθηκαν όσοι δεν είναι κομμουνιστές, δεν είναι αριστεριστές, δεν είναι σοσιαλιστές, δεν είχαν κέρδος από την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και πολλά ακόμη δεν. Ακριβώς επειδή ετεροπροσδιορίστηκαν σε σχέση με την Αριστερά, αδυνατούν να κάνουν αυτοκριτική και ρίχνουν την ευθύνη και πάλι στον ‘’αντίπαλο’’. Αποτελούν δηλαδή πολιτικές δυνάμεις αντίθεσης και όχι θέσης.

Στην αντίπερα όχθη, το κυβερνών πλέον κόμμα, δεν διστάζει να αυτοπροσδιοριστεί και μάλιστα με περιγραφική επιδεξιότητα. Όχι απλά είναι ένας ‘’Συνασπισμός’’ πολιτικών δυνάμεων, έστω της Αριστεράς, μα αποτελεί την ενωτική δύναμη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς! Αντιστοίχως μια πολιτική δύναμη της «Ριζοσπαστικής Δεξιάς» θα προξενούσε τρικυμία εν κρανίω και μάλιστα όχι στους Αριστερούς, μα στους μη Αριστερούς και αυτομάτως θα δεχόταν κριτική, με τα σχετικά κλισέ περί ακροδεξιάς κλπ. Η Δεξιά είναι ο χώρος φάντασμα, όπου όλοι γνωρίζουν πως υπάρχει και κανείς δεν έχει δει στην πράξη Δεξιές πολιτικές και ξεκάθαρες Δεξιές δυνάμεις. Ακόμα και σχηματισμοί αυτού που αποκαλούν στο εξωτερικό Radical ή Deep Right, κατά το παρελθόν δήλωναν… Αριστεροί στα κοινωνικά…

Έχει καταντήσει τόσο «κιτς» αυτή η πολεμική ενάντια στην Δεξιά που πρόσφατα ακόμα και το ΔΙΕΣΥ, κατηγορήθηκε ως… ακροδεξιό! Φυσικά άνευ επιχειρημάτων και άνευ σοβαρής κριτικής. Όσο ο ετεροπροσδιορισμός είναι η μόνη επιλογή των ανθρώπων και των μηχανισμών που εντάσσονται δεξιότερα του κέντρου, τόσο δυνατότερη θα γίνεται η Αριστερά. Το κράτος δεν θα διορθώνεται, δεν θα μικραίνει, δεν θα εξομαλύνεται, οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν σε σοσιαλιστικά πλαίσια, το αξιακό υπόβαθρο της κοινωνίας θα είναι αριστερόστροφο και η Δεξιά θα βουλιάζει μέσα στον εαυτό της.

Αθανάσιος Γκουρνέλος

Pin It on Pinterest

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com