24.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου 2023
spot_img

Συστημική και αντισυστημική δεξιά

Η άνοδος των εθνολαϊκών δυνάμεων, της αντισυστημικής δεξιάς έχει τρομοκρατήσει τα μίντια και τις ελίτ που προωθούν την παγκοσμιοποίηση. Η Ευρώπη διχάζεται και οι αριστεροφιλελεύθερες ιδέες που είχαν καταστεί κυρίαρχες τις τελευταίες δεκαετίες τώρα δέχονται ισχυρή αμφισβήτηση. Αυτό είναι πλήγμα για το σύστημα γι αυτό και θα επιστρατευτούν αθρογράφοι, opinion makers και καθηγητές ώστε να ερμηνεύσουν το φαινόμενο και να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εντάξουμε και κάποια άρθρα που έκαναν την εμφάνιση τους σε πολύ γνωστές ιστοσελίδες και αφορούσαν την ερμηνεία του κινήματος της λεγόμενης νέας δεξιάς. Το πρώτο γραμμένο από τον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη ήταν μια απόπειρα να σταμπαριστεί η Νέα Δημοκρατία με την ρετσινιά του ακραίου. Ο φιλελεύθερος Νίκος Μαραντζίδης συχνά προσκεκλημένος στα συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας τελευταία προσεγγίζει τον Σύριζα, ο οποίος κατά τον καθηγητή μετατρέπεται – εξελίσσεται σε σοσιαλδημοκρατία.Τα όσα γράφει λοιπόν για την ΝΔ ο καθηγητής Μαραντζίδης και επαναλαμβάνει σε χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιοσταθμό κόκκινο πρέπει να εκληφθούν και ως προσέγγιση προς τον Σύριζα και ως προσπάθεια να συνετισθεί η ΝΔ και να επανέλθει στον ενδεδειγμένο δρόμο της πολιτικής ορθότητας από τον οποίο έχει υποτίθεται ξεφύγει.

Το δεύτερο άρθρο αυτό του γνωστού αρθρογράφου Σάκη Μουμτζή, ήταν μια επιχείρηση απόκρουσης της κατηγορίας που είχε εκτοξευθεί από τον καθηγητή Μαραντζίδη. Το μήνυμα του κειμένου ήταν ”οχι εμείς δεν είμαστε ακραίοι, είμαστε κανονικό κεντροδεξιό ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο κόμμα και δεν έχουμε καμιά σχέση με του ακραίους”. Και τα δύο άρθρα χρησιμοποιούν για το ρεύμα της νέας δεξιάς όλα τα, γνωστά μιντιακά κλισέ. ”Ακροδεξιοί”, ” εθνολαϊκιστές”, ”νεοσυντηρητικοί” επιπλέον και ύποπτες σχέσεις με την Ρωσία που πάντα είναι στο στόχαστρο των θιασωτών της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας γιατί έχει μια κυβέρνηση που αρνείται σθεναρά την διείσδυση της Δύσης μέσω των διαφόρων αθώων ΜΚΟ…

Λοιπόν, ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η ΝΔ καταρχάς δεν ανήκει στο ρεύμα της λεγόμενης αντισυστημικής δεξιάς.Δεν είναι κόμμα ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό, ούτε κόμμα εθνολαϊκιστικό. Και βεβαίως ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλωμένος οπαδός της ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης και εξαρχής συνεπής υποστηρικτής των μνημονίων, δεν είναι καθόλου ένα τέτοιο πράγμα. Η ΝΔ είναι από ιδρύσεως της κόμμα φιλοδυτικό, κόμμα κεντρώο και συστημικό και πάντοτε απηνής διώκτης του ακροδεξιού- εθνικιστικού χώρου. Μπορεί βεβαίως να θέλει η ΝΔ να υφαρπάξει ακροδεξιά ψηφαλάκια χρησιμοποιώντας ανάλογη ρητορική, αλλά δεν πείθει. Εξάλλου πλέον υπάρχουν πολλά κόμματα στα δεξιά της.

H ΝΔ ως κόμμα είναι ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του μεταπολιτευτικού συστήματος που οδήγησε στην σημερινή παρακμή. Έτσι κι αλλιώς οι ελίτ που διαμορφώνουν το σύστημα επιτάσσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τα κόμματα. Αυτά είτε λέγονται κεντροαριστερά είτε κεντροδεξιά, έχουν αποδεχτεί τα ανοιχτά σύνορα, τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό και τα δικαιώματα. Οι όποιες διαφορές έγκεινται στην διαβάθμιση. Οι κεντροδεξιοί θα πουν όχι ορθάνοιχτα σύνορα αλλά μερικούς ελέγχους, όχι να αλλάζουν φύλο στα 15, να το κάνουν στα 18. Oι κεντροαριστεροί θα πουν ναι ελεύθερη αγορά αλλά με κοινωνικό πρόσωπο. Τέτοιου είδους διαφορές. Ένα συστημικό κόμμα απαγορεύεται να αμφισβητήσει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές των παγκοσμιοποιητών. Αν το κάνει τότε αυτομάτως κατατάσσεται στους ακραίους. Ποια βασική κατευθυντήρια γραμμή του συστήματος αμφισβητεί η ΝΔ. Κάποιοι ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι καπιταλισμός και κομμουνισμός έχουν συγχωνευθεί σε ένα μεικτό σύστημα. Η Κίνα σήμερα υπερασπίζεται το παγκόσμιο εμπόριο το οποίο κινδυνεύει απο τους δασμούς του Τράμπ!

Όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του 60 όταν στα αμερικανικά πανεπιστήμια κάποιοι καθηγητές σαν τον κύριο Μαραντζίδη κατάφεραν να συγκεράσουν πολύ επιτυχημένα τον πολιτιστικό μαρξισμό της σχολής της Φρανκφούρτης με την οικονομία της αγοράς. Αυτό το μείγμα υιοθετήθηκε αρχικώς από την αριστερά και πολύ γρήγορα από όλο το πολιτικό φάσμα. Το πρόβλημα είνμαι ότι οι λαοί σήμερα αμφισβητούν το τρίπτυχο αγορά-δικαιώματα- ανοιχτά σύνορα και αυτό γιατί είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται. Η κυριαρχία της αγοράς, των μεγάλων εταιρειών σήμανε την φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης. Τα δικαιώματα και τα ανοιχτά σύνορα οδήγησαν σε απορύθμιση των κοινωνικών σχέσεων σε βία και εγκληματικότητα. Οι λαοί αντιλαμβάνονται ότι η παγκοσμιοποίηση που ευαγγελίζονται οι ελίτ τελικά καταργεί την ίδια την δημοκρατία και οδηγεί σε ένα παγκόσμιο απολυταρχικό κράτος. Γι αυτό και αντιστέκονται επιλέγοντας τα λεγόμενα ακραία, εθνολαϊκά, αντισυστημικά δεξιά κόμματα.

Το ρεύμα υπάρχει από κάτω. Μένει να φανεί αν θα υπάρξουν οι πολιτικοί φορείς να το εκφράσουν. Το σύστημα έχει τον τρόπο να πλάθει ”ακραίους”. Επιπλέον έχει τον τρόπο να απομονώνει και να περιθωριοποιεί ότι είναι πραγματικά επικίνδυνο γι αυτό.
Ιστορικά ο όρος νέα δεξιά ανήκει στην ομάδα του Αλαίν ντε Μπενουά. Εκείνη η νέα δεξιά είχε αντιδυτικά και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Ο Αλαίν ντε Μπενουά έχει πει και αυτό «Η μετανάστευση είναι ένα κυρίαρχο πρόβλημα. Όλοι εκείνοι που επικρίνουν τον καπιταλισμό εγκρίνοντας την μετανάστευση, της οποίας η εργατική τάξη είναι το πρώτο θύμα, θα ήταν προτιμότερο να σιωπούν. Αλλά και όλοι εκείνοι που επικρίνουν τη μετανάστευση, ενώ αποδέχονται τον καπιταλισμό, πρέπει να κάνουν το ίδιο.» Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα με τα κόμματα της ΕΝF(η ευρωπαϊκή ομάδα κομμάτων στην οποία ανήκουν και η Λέγκα και το εθνικό μέτωπο και ο Βίλντερς και οι άλλοι του ρεύματος της νέας δεξιάς. Στην Ελλάδα η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη ανήκει στην ΕΝF).Φαίνεται ότι αυτά τα κόμματα περιορίζονται στην αντιμεταναστευτική ρητορική χωρίς να αμφισβητούν ριζικά το σύστημα. Υποστηρίζουν ακόμα την φιλελεύθερη αστική δημοκρατία και ας έχει αυτή προδώσει το έθνος, υποστηρίζουν την ελεύθερη αγορά και ας έχει καταργηθεί στην πράξη ο ανταγωνισμός κάτω απο την κυριαρχία των μεγάλων υπερεθνικών εταιρειών…

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
752ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,270ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ