Η 25η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» (www.posidonia-events.com) έλαβε χώρα από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στο Metropolitan Expo, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Δήμου Πειραιά και των 5 σημαντικότερων ενώσεων που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των Ελλήνων πλοιοκτητών: το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Διοργανωτές της εκθέσεως, οι παρουσίες, οι συμμετοχές και η επισκεψιμότητα ήσαν -πέραν πάσης αμφιβολίας- εντυπωσιακές:
– 1.800 Εκθέτες από 89 Χώρες (μεταξύ των οποίων 200 ναυπηγεία, 19 εθνικά περίπτερα, 80+ εταιρείες Τεχνολογίας Πληροφοριών & Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και δεκάδες εταιρείες εξειδικευμένες στη διαχείριση του θαλάσσιου έρματος)
– 40 συνέδρια, σεμινάρια & παρουσιάσεις.
– 40.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου.
– 22.000 Επισκέπτες.
Σε δεύτερη ανάγνωση, οι αριθμοί αυτοί εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν, αλλά δεν εκπλήσσουν όποιον επιδιώκει να αποκτήσει, διατηρήσει ή ενισχύσει τους δεσμούς του με το Ναυτικό Έθνος par excellence:
– Σύμφωνα με τον κύριο Θεόδωρο Βενιάμη, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: “Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες στο διεθνές και εθνικό περιβάλλον, η ναυτιλία των Ελλήνων κατόρθωσε να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της, τόσο αριθμητικά, αυξάνοντας τα ποσοστά της σε περίπου 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε deadweight και σχεδόν σε 50% του κοινοτικού στόλου, όσο και ποιοτικά, παραμένοντας αξιόπιστος εταίρος ως προς την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών με τον πλήρως ανανεωμένο ηλικιακά και τεχνολογικά στόλο της. Εξάλλου, ο ναυτιλιακός τομέας χαρακτηρίζεται από προσαρμοστικότητα στις καταστάσεις και στις μεταπτώσεις της αγοράς και βρίσκει πάντα δρόμους προς την ανάκαμψη.” (πηγή: Εισαγωγικό σημείωμα της ετήσιας έκθεσης 2015-2016 της ΕΕΕ)
– Σύμφωνα με τον κύριο Steve Gordon, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Clarksons Research: “Greece has continued to strengthen its position as the largest ship owning Nation. Greek Owners today control some 18% of world tonnage, with a 333m dwt fleet on the water and a further 40m dwt on order.” (άρθρο “Greek Shipping: still on top”, ειδικήέκδοση “Hellas Maritime”, Ιούνιος 2016)
– Σύμφωνα με δημοσίευμα (04/06/16) του ναυτιλιακού ειδησεογραφικού ιστότοπου “TheSeaNation”, η Εταιρεία Vessels Value Ltd. (www.vesselsvalue.com) εκτιμά πως η ελληνική ναυτιλία διαθέτει:
4.335 πλοία, αξίας 90,165 δις. $ (ο μεγαλύτερος σε αξία εμπορικός στόλος παγκοσμίως)1.458 δεξαμενόπλοια, αξίας 39,735 δις. $ (ο μεγαλύτερος σε αξία στόλος δεξαμενοπλοίων παγκοσμίως)
2.142 πλοία ξηρού φορτίου, αξίας 22,156 δις. $ (δεύτερος μεγαλύτερος σε αξία στόλος bulk carriers παγκοσμίως)
71 LNG carriers, αξίας 13,037 δις. $ (δεύτερος μεγαλύτερος σε αξία στόλος LNG carriers παγκοσμίως)
151 LPG carriers, αξίας 4,14 δις. $ (τρίτος μεγαλύτερος σε αξία στόλος LPG carriers παγκοσμίως)
410 containerships, αξίας 10,743 δις. $ (πέμπτος μεγαλύτερος σε αξία στόλος containerships παγκοσμίως)
Καιβεβαίως, “last but not least”:
404 πλοία υπό παραγγελία, συνολικής αξίας 21,461 δις. $
– Σύμφωνα με τον κύριο Nigel Lowry, Ανταποκριτή στην Ελλάδα της ναυτιλιακής επιθεώρησης Lloyd’s List: “…The stability of Greeks’ collective presence is almost uncanny… The consistency is all the more noteworthy given that the Greek-owned fleet does not even have its own national seaborne trade to help anchor it. With a minuscule amount of Greek trade to provide cargoes, close to 99% of the Greek-owned fleet annually is engaged in transporting cargoes between third countries…” (άρθρο “Greeks answer the call of dry bulk and tanker trends”, έκδοση Lloyd’s List Maritime Intelligence, Ιούνιος 2016)
Υπο το φως των δεδομένων αυτών, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια τελετή της έκθεσης των Ποσειδωνίων, αιφνιδίασε ευχάριστα το πολυπληθές ακροατήριο, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- πως:
– Οι Έλληνες πλοιοκτήτες χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, διορατικότητα και καινοτομία στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Πρωτοπορούν, ανοίγοντας συνεχώς νέους δρόμους και νέες προοπτικές για τον κλάδο αυτό, τον τόσο δυναμικό. Χωρίς τους Έλληνες πλοιοκτήτες, η παγκόσμια ναυτιλία δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο που έχει σήμερα στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι.
– Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων ναυτικών, των αφανών ηρώων της θάλασσας, που όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσαν τον έτερο βασικό πυλώνα, ο οποίος εξασφαλίζει και εγγυάται τον ασφαλή διάπλου στις απρόβλεπτες και τρικυμιώδεις θάλασσες ενός ευμετάβλητου διεθνούς χώρου. Ο Έλληνας ναυτικός για δεκαετίες αποτέλεσε βασικό συστατικό για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων στους χώρους της ελληνικής ναυτιλίας. Στηριζόμενος στο φιλότιμο, την εξυπνάδα και την όρεξη για σκληρή δουλειά κατάφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παράλληλα, δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι οι Έλληνες αξιωματικοί συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου.
– Το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος. Αποτελεί παράδειγμα για εμάς ο τρόπος με τον οποίο οι συντελεστές της ναυτιλίας μετουσίωσαν την άρρηκτη σχέση του Έλληνα με την θάλασσα σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Επένδυσαν πάνω σε αυτό.
– Ο ελληνόκτητος στόλος κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό πλοίων, ενώ σε επίπεδο χωρητικότητας και ηλικίας, διαχρονικά, φλερτάρει με την κορυφή. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε και την συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Η ποντοπόρος ναυτιλία αποτελεί έναν κλάδο υψηλής παραγωγικότητας με σημαντική προστιθέμενη αξία. Η συνεισφορά της στο ελληνικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 7%, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντική πνοή άμεσα ή έμμεσα στην απασχόληση.
(πηγή: Αποσπάσματα από την ομιλία του Πρωθυπουργού, “TheSeaNation”, 08/06/16)
Τούτων δοθέντων και λεχθέντων, η κυρία Helen Kelly, Europe Editor in Chief της Lloyd’s List, στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο της με τίτλο “What have we learned from Posidonia?” (Lloyd’s List, 13/06/16) αναδεικνύει τις επιλογές επιφανών Ελλήνων εφοπλιστών, όπως των κυρίων Αγγελικούση, Τσάκου & Προκοπίου, σημειώνοντας η ίδια με νόημα πως: “depending who you listen to it is either time to buy, time to sell, time to consolidate or time to specialise”.
Με τον προσήκοντα σεβασμό, υπάρχει και κάτι ακόμη που αξίζει όσοι δεν γνωρίζουμε να μάθουμε και όποιοι γνωρίζουμε να μην λησμονούμε:
“Η ναυτιλία των Ελλήνων είναι μεγάλη γιατί είναι ναυτιλία των πολλών.”
(Ο κύριος Θ. Βενιάμης, Πρόεδρος της ΕΕΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, την τελευταία ημέρα των Ποσειδωνίων 2016)
σημείωμά από το τεύχος Ιουνίου 2016 της ναυτιλιακής εφημερίδας “Ακτή Μιαούλη”