24.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου 2023
spot_img

Οι Τζιχαντιστές απειλή για την Ελλάδα και την Ε.Ε

Γράφει ο Ανδρέας Μπανούτσος ( Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων με ειδικότητα σε θέματα Ασφαλείας)

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Συρία και το Ιράκ ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επέλασης του Ισλαμικού Κράτους και των αεροπορικών βομβαρδισμών των ΗΠΑ και της συμμαχίας των «προθύμων» έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες σε σημαντική αύξηση του κύματος των προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες αυτές προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. Ανησυχία προκαλεί στις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ, Ε.Υ.Π) το ενδεχόμενο να εισέλθουν ή να έχουν εισέλθει στη χώρα μας και Τζιχαντιστές υποδυόμενοι τους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι ωστόσο από τους Τζιχαντιστές αυτούς εκτιμάται ότι δεν θα επιδιώξουν να παραμείνουν στην Ελλάδα αλλά πως θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με τελικό προορισμό τη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας δεν θα μπορέσει να μείνει ανεπηρέαστη από τη λαίλαπα των Τζιχαντιστών και τα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών που οι εξτρεμιστικές και απάνθρωπες πράξεις τους προκαλούν. Απαιτείται λοιπόν σοβαρότητα και επαγγελματισμός από τις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας, στοιχεία που σε σημαντικό βαθμό διαθέτουν, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να συνεπάγονται για την Ελλάδα η ενδεχόμενη επιστροφή και παραμονή έστω και ενός μικρού αριθμού Τζιχαντιστών στη χώρα μας.

Το γεγονός ότι θα αναλάβει την ευθύνη από την 1η Νοεμβρίου 2014 του εξαιρετικά σημαντικού χαρτοφυλακίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος, ένας από τους ελάχιστους ικανούς Έλληνες πολιτικούς, μπορεί να ωφελήσει τα μέγιστα τη συλλογική προσπάθεια για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ε.Ε γενικότερα αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα ως κυρίας πύλης εισόδου των παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίσης, ως πολιτικός προϊστάμενος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αντιτρομοκρατίας κ.Ζιλ ντε Κερκόφ μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην στενότερη συνεργασία των κρατών μελών της Ε.Ε στο κρίσιμο ζήτημα της καταπολέμησης της Ισλαμιστικής τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, με την προώθηση πολιτικών που θα ευνοούν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών ασφαλείας και πληροφοριών. Ο παράγοντας «πληροφορίες» είναι σύμφωνα με όλους τους ειδικούς σε θέματα ασφαλείας καθοριστικός για την προληπτική και ως εκ τούτου αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής που συνεπάγεται για την Ελλάδα και την Ε.Ε η αύξηση του αριθμού των Τζιχαντιστών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που διαθέτουν πλέον και σημαντική πολεμική εμπειρία ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο εκτιμούμε ότι ο κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος ως αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τη κατεύθυνση της αναθεώρησης της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ που αποτελεί βρόχο για την Ελλάδα καθώς επωμίζεται δυσανάλογα μεγάλος βάρος σε σχέση με το μέγεθος της από τις μεταναστευτικές ροές προς την Ε.Ε. Τέλος και πάντα μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Έλληνα Επιτρόπου της Ε.Ε προτείνουμε το σχεδιασμό και υλοποίηση μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης των Μουσουλμάνων της Ε.Ε έτσι ώστε να μπορέσει να καταπολεμηθεί η μάστιγα του Τζιχαντισμού με προληπτικά μέτρα στη ρίζα της.

Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης
Ο Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης είναι Πολιτικός Επιστήμων, υποψήφιος Δρ. Γεωπολιτικής και απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε εξειδίκευση στην Πολιτική Επικοινωνία και Ανάλυση, ενώ έχει διατελέσει επικοινωνιακός σύμβουλος και Campaign Manager. Εργάζεται στον ναυτιλιακό κλάδο. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Cardiff University και το Institute of Chartered Shipbrokers με εξειδίκευση στη Ναυτιλιακή Πολιτική και στην επίλυση ναυτασφαλιστικών διαφορών. Είναι Ιδρυτής και Συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, στην εφημερίδα Δημοκρατία και επιστημονικός συνεργάτης της μηνιαίας επιθεώρησης «Νέα Πολιτική».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
752ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,270ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ