30.2 C
Athens
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023
spot_img

Η Ευτυχία να είσαι Καπιταλιστής

Η 25η Οκτωβρίου του 2017 είναι η ημερομηνία εκείνη που σηματοδοτεί την 100ή επέτειο της μπολσεβιστικής επανάστασης. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του σκότους που επέφερε ο μαρξισμός-λενινισμός έχει ξεχαστεί. Οι άνθρωποι που ζούσαν κάτω από τον κομμουνισμό είχαν στερηθεί το σημαντικότερο από όλα τα ανθρώπινα αγαθά, που είναι η ελευθερία να συναθροίζονται για ιδίους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του σκοπού να μην έχουν κανέναν σκοπό!

Ένα από τα σημαντικότερα αγαθά που απέκτησαν οι άνθρωποι εκείνοι που κατάφεραν να απαλλαχθούν από το ερυθρό ολοκληρωτικό καθεστώς είναι η οικονομική τους ελευθερία. Κάποιοι θα βιαστούν προτρέχοντας να πουν ότι το βασικότερο αγαθό είναι πρωτίστως η πολιτική ελευθερία. Σωστό. Αλλά δίχως οικονομική ελευθερία δεν υφίστανται όλες οι υλικές εκείνες προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να απολαύσει κανείς τα αγαθά της πολιτικής ελευθερίας.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Fraser

Τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης «Οικονομική Ελευθερία του Κόσμου» του Ινστιτούτου Fraser είναι αποστομωτικά συγκρίνοντας χώρες που απολαμβάνουν υψηλό δείκτη οικονομικές ελευθερίας εν σχέσει με χώρες που κρατικισμός κυριαρχεί.

Συγκεκριμένα, η έκθεση διαπίστωσε ότι :

  • Οι άνθρωποι στα πιο οικονομικά ελεύθερα έθνη ζουν 16 χρόνια περισσότερο (80,7 χρόνια έναντι 64,4 ετών) από όσους είναι λιγότερο ελεύθεροι.
  • Το φτωχότερο δέκατο του πληθυσμού στις ελεύθερες χώρες κερδίζει 10 φορές περισσότερα χρήματα από την ίδια ομάδα φτωχών ανθρώπων που ζουν σε ανελεύθερες χώρες ($ 11,998 έναντι $ 1,124).
  • «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το μέσο εισόδημα των φτωχότερων 10% στις πιο οικονομικά ελεύθερες χώρες είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στα λιγότερο ελεύθερα έθνη», αναφέρει η έκθεση. Δηλαδή, οι λιγότερο τυχεροί πολίτες των ελεύθερων χωρών κερδίζουν περισσότερα χρήματα από ό,τι ο μέσος άνθρωπος σε μη διάσπαρτα έθνη.
  • Ο μέσος άνθρωπος κερδίζει έξι φορές περισσότερα χρήματα σε ελεύθερα έθνη από όσα είναι άνευ αξίας ($ 42.463 έναντι $ 6.036). Δεδομένου ότι οι άνθρωποι στην ελεύθερη αγορά απολαμβάνουν σημαντική οικονομική κινητικότητα, οι φτωχοί έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ανέλθουν στην οικονομική κλίμακα.
  • Οι πολίτες των ελεύθερων εθνών απολαμβάνουν μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες, ισότητα των φύλων και γενικότερα καταγεγραμμένα επίπεδα ευτυχίας. Αυτά τα κοινωνικά πλεονεκτήματα ωφελούν τους ανθρώπους κάθε κοινωνικής θέσης και
  • Το ποσοστό αλφαβητισμού είναι 30 τοις εκατό υψηλότερο στις πιο ελεύθερες χώρες από ό, τι σε πιο περιοριστικές – κρατικιστικές οικονομίες (93 τοις εκατό σε ελεύθερες χώρες έναντι 65 τοις εκατό ή χαμηλότερα σε μη ευνοϊκές).

Με λίγα λόγια αυτό που παρατηρείται και είναι εντυπωσιακό από την άνω έρευνα είναι το το γεγονός πως η κοινωνική κινητικότητα των ανθρώπων είναι σαφέστατα μεγαλύτερη σε οικονομικά ελεύθερα καθεστώτα και οι πολιτικές ελευθερίες που απολαμβάνουν είναι εξαιρετικά μεγαλύτερες. Φυσικά, οι άνθρωποι είναι πιο πλούσιοι αλλά και ζουν περισσότερο.

Καπιταλισμός και Χονγκ Κονγκ

Ένα εξαιρετικό υπόδειγμα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές είναι το Χονγκ Κονγκ. Ο Sir John Cowperthwaite ήταν ο οικονομικός γραμματέας του Χονγκ Κονγκ ο οποίος συνέβαλε στην καθιέρωση πολιτικών – μικρής κυβέρνησης, χαμηλών φόρων, δημοσιονομικής σταθερότητας και ελεύθερου εμπορίου – με αποτέλεσμα να μετατρέψει έναν άσχημο πίσω κήπο της βρετανικής αυτοκρατορίας σε ένα από τα πλουσιότερα μέρη της γης. Σήμερα, εξαιτίας ενός ορθολογικού καπιταλιστικού συστήμτος, ο μέσος κάτοικος του Χονγκ Κονγκ είναι πάνω από 30 τοις εκατό πλουσιότερος από τον μέσο Βρετανό. Αλλά και Μέχρι το 1960, οι άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ ζούσαν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια λιγότερα από τον μέσο Βρετανό. Σήμερα ζουν τέσσερα χρόνια περισσότερο από τους Βρετανούς ομολόγους τους.

Όπου λοιπόν ο καπιταλισμός, η ελεύθερη οικονομία και το μικρό κράτος αντικατέστησαν τον κομμουνισμό, τον προστατευτισμό και το ογκώδες ολοκληρωτικό κράτος οι κοινωνίες και οι πολίτες τους ευημέρησαν τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Τα εκατό χρόνια λοιπόν αυτής της μαύρης επετείου πρέπει να αντικατασταθούν με μία νέα επέτειο: την ευτυχία και το προνόμια να ζούμε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία.

Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης
Ο Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης είναι Πολιτικός Επιστήμων, υποψήφιος Δρ. Γεωπολιτικής και απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε εξειδίκευση στην Πολιτική Επικοινωνία και Ανάλυση, ενώ έχει διατελέσει επικοινωνιακός σύμβουλος και Campaign Manager. Εργάζεται στον ναυτιλιακό κλάδο. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Cardiff University και το Institute of Chartered Shipbrokers με εξειδίκευση στη Ναυτιλιακή Πολιτική και στην επίλυση ναυτασφαλιστικών διαφορών. Είναι Ιδρυτής και Συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, στην εφημερίδα Δημοκρατία και επιστημονικός συνεργάτης της μηνιαίας επιθεώρησης «Νέα Πολιτική».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
795ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ