Γιάννης Μπουτάρης, αριστερούλης

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel θα ήταν ίσως το πρώτο μέσο που ασχολήθηκε με την αισθητική του κρατιδίου των Σκοπίων. «Ο ιππεύων πολεμιστής είναι ένα μνημείο στο κέντρο της πόλης, έχει ύψος σχεδόν 30 μέτρα, κόστισε 10,5 εκατομμύρια ευρώ, και φαίνεται τόσο αυθεντικό όσο το βενετσιάνικο Μεγάλο Κανάλι στο Λας Βέγκας.»  Στην διάρκεια του χρόνου διάφορα ξένα ΜΜΕ έχουν ασχοληθεί με την χώρα του κιτς στην Ευρώπη. Fox News “Σκόπια, η πρωτεύουσα του κιτς στα Βαλκάνια.» Guardian “Πως τα Σκόπια έγιναν η νέα πρωτεύουσα του κιτς στην Ευρώπη.» Και οι Times της Νέας Υόρκης «Πέρα από το κιτς στα Σκόπια.»  

Αυτή η αισθητική του κιτς στην γειτονική χώρα δεν είναι τυχαία. Η αισθητική ταιριάζει άψογα με την ποιότητα της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας του κρατιδίου. Για τους σοβαρούς ιστορικούς, σε διεθνή κλίμακα, οι ιστορικές και ας πούμε φυλετικές αξιώσεις τους κρατιδίου, είναι μια κωμικοτραγική υπόθεση. Υπάρχει όμως ο υπέρμαχος του κρατιδίου του κιτς, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ο κ. Μπουτάρης αποκάλεσε πρόσφατα τα Σκόπια Μακεδονία.

 

Βλέπεις τον κ. Μπουτάρη και καταλαβαίνεις ότι είναι ο τύπος του ανθρώπου που θα κάτσει στην δίπλα θέση του λεωφορείου για να σου εξηγήσει ότι το κρυφό σχολείο είναι ένας μύθος, αλλά ταυτόχρονα αποδέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη το «μακεδονικό έθνος.» Είναι έτοιμος να σου εξιστορήσει τις θηριωδίες που έχουν διαπράξει στην διάρκεια των αιώνων οι Έλληνες, αλλά βέβαια, ο Ατατούρκ αν και πατέρας της εθνοκάθαρσης, «ήταν μεγάλος ηγέτης.»

Ο κ. Τσίπρας δεν φοράει γραβάτα. Ο κ. Μπουτάρης φοράει σκουλαρίκι. Και τις δεύτερες εκλογές του 2015 είχε ευχηθεί στον κ. Τσίπρα να τις κερδίσει, δηλώνοντας «πρέπει να βοηθήσουμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που έχει ξεκινήσει προκειμένου να μην τον αφήσει στη… μέση». Μεγάλη η διορατικότητα του πολιτικού ανδρός.

Πλασάρεται από τα ΜΜΕ ως μεταρρυθμιστής. Από το 2011 δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αλλά τα κρατικοδίαιτα συμφέροντα δεν είχαν ποτέ τίποτα να φοβηθούν. Γενικώς, ο δήμος λειτουργεί όπως λειτουργούσε πάντα. Το μόνο που έχει αλλάξει από το 2011 είναι η εμμονή του κ. Μπουτάρη να σοκάρει το στερεότυπο μιας 70χρονης κυρίας που κάθε Κυριακή εκκλησιάζεται. Εκεί αρχίζει και τελειώνει η μεταρρυθμιστική του πυγμή.

 

Ο κ. Μπουτάρης είναι η δημαρχιακή έκδοση του μπαχαλάκη των βορείων προαστίων που κατεβαίνει στην Αθήνα και σπάει το μαγαζάκι του νοικοκυραίου βιοπαλαιστή, με την ανοχή – και τώρα επί Τσίπρα υπό την προστασία των αρχών.  Τσάμπα μάγκας δηλαδή ο δήμαρχος, ο γνωστός καφενόβιος αριστερούλης.

Pin It on Pinterest

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com