Αόρατος πόλεμος

Πολλές φορές, παρατηρώντας στην τηλεόραση εκρήξεις βομβών, μάχες εντός πόλεων στην Μέση Ανατολή και φρικιαστικά ερειπωμένα τοπία, αισθανόμαστε ασφαλείς στο πίσω μέρος του καναπέ, γιατί αυτό που ταυτίζεται με τον πολιτισμό και ονομάζεται Δύση μας προστατεύει (λές και όταν ο Κουμπλάι Χάν εισέβαλλε στην Κίνα της δυναστείας των Yuan, δεν ερχόταν η βαρβαρότητα σε αντίθεση με τον πολιτισμό, όχι στη Δύση όμως, αλλά στην Ανατολή).  

Ο σύγχρονος κόσμος είναι μία διαρκώς παραλλάζουσα μάχη για το ίδιο αντικείμενο. Την πληροφορία. Είτε αυτή αφορά εμπορικές σχέσεις, είτε το θέαμα, η πληροφορία διατηρεί τα πρωτεία του ενδιαφέροντος. Εκεί που στον παλαιότερο κόσμο, σημαίνουσα θέση είχε η «γνώση», σήμερα κυριάρχησε η σημαινόμενη φευγαλέα «πληροφορία». Και αυτό έχει κάποια αξία ως επισήμανση, αφού το αιωνόβιο μετακόμισε, δεν κατοικεί στις καρδιές μας και επιλέχθηκε το πρόσκαιρο. Η διαπίστωση διαφαίνεται στα γλωσσικά σημειολογικά τερτίπια : θρησκεία – άποψη, πνεύμα – εμφάνιση, Έθνος – λαός, Χώρα- χώρος, παράδοση – ωφέλεια, έρωτας – σεξ, και πάει λέγοντας.

Είναι μία βαθειά πολιτισμική μάχη, μία σύγκρουση κουλτούρας, η οποία επαναπροσδιορίζει τους συσχετισμούς. Όλοι βρίσκονται στην μεριά του χαμένου, του νικημένου, από τέτοιες συγκρούσεις. Ιδιαίτερα όμως χάνουμε εμείς, ως Έθνος. Και αυτό, επειδή ο Ελληνισμός διαθέτει τα ζώπυρα αναγεννήσεως του κάτω από κάθε πέτρα. Επί παραδείγματι, σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, τα οποία και δεν αντιμετωπίζονται φαινομενικά από τους Έλληνες. Είναι μία αφ’ εαυτής προσπάθεια, επιδίωξη, προσωπική διεργασία Δημιουργίας με εκτεταμένους συσχετισμούς και πληθώρα μηνυμάτων. Φυσικά, μία τέτοια λογική, έρχεται σε αντίστιξη με την επιδειξιομανία της Δύσης του υλιστικού καταναλωτισμού. Δεν χρησιμεύει ο Άγιος Νικόλαος ως άη Βασίλης με τα δώρα, αλλά ο εξ’ ορισμού Άγιος Βασίλης και τα πνευματικά δώρα πρώτα από τα πραγματικά που χάρισε όσο ζούσε.

Είδα πρόσφατα ένα βίντεο εκατομμυρίων προβολών στο Διαδίκτυο που εξηγούσε πόσο ωφέλιμο θα ήταν αν αναγνώριζαν οι Χριστιανοί της Νέας Υόρκης πως και οι μουσουλμάνοι μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα εξ’ ίσου, μιάς και για εκείνους ο Ιησούς ήταν προφήτης. Ναι αλλά δεν μας έλεγε το βίντεο πως για το Ισλάμ είναι βλάσφημο να υποστηρίζει ότι γεννήθηκε ο υιός του Θεού, και άρα όλοι οι Χριστιανοί «εγκληματίες».

Σε μία Ευρώπη που κατήντησε στρατόπεδο από τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας, που αδιαφόρησε για την διατήρηση των παραδόσεων της, και εν τέλει υποχώρησε στην ξενολατρεία, το να υπερασπίζεται κανείς τα του εθνικού οίκου του, είναι πράξη επαναστατική, και μάλιστα συντηρητική. Και όλα αυτά διότι «ούκ επ’άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος».

Pin It on Pinterest

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com