27.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
spot_img

Το φαινόμενο της «Καλής Δικτατορίας»

Ο θάνατος του δικτάτορα της Κούβας Φιντέλ Κάστρο φανέρωσε ένα μεγάλο παράδοξο της Ελληνικής κοινωνίας και του επιπέδου της παιδείας της. Άτομα που μιλούσαν για έννοιες όπως η «δημοκρατία» και «τα ανθρώπινα δικαιώματα», άτομα που πρωτοστατούσαν στις πορείες της 17ης Νοεμβρίου για το Πολυτεχνείο καταδικάζοντας τη δικτατορία του 1967, άτομα που μιλούσαν για «ελευθερία λόγου» ξαφνικά θρηνούσαν το Φιντέλ Κάστρο που κυβέρνησε για πάνω από μισό αιώνα την Κούβα χωρίς εκλογές και διώκοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Τι συμβαίνει; Τρικυμία εν κρανίω; Άγνοια; Εγκεφαλική δυσλειτουργία; Τίποτα από τα παραπάνω. Απλά εδώ εμφανίζεται το φαινόμενο της «καλής δικτατορίας». Δηλαδή μια δικτατορία μπορεί να είναι καλή για κάποιον υπό τον όρο να  συμφωνεί μαζί της. Εδώ να αναφέρουμε πως σε συνδυασμό με πολλούς πολίτες που δεν αναγνωρίζουν το πολυτεχνείο και δείχνουν συμπάθεια για την ελληνική δικτατορία προκύπτει το γεγονός πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων –από αριστερά αλλά και από δεξιά- συμπαθούν δικτατορικά καθεστώτα.

Για τους αριστερούς η Κούβα του Κάστρο, η Καμπότζη του Πολ Ποτ και η Κορέα του Κιμ Γιουνγκ Ουν και για τους δεξιούς η Χιλή του Πινοσέτ, η Ισπανία του Φράνκο κλπ. Πρακτικά, λοιπόν, προκύπτει πως πολλοί πολίτες απλά συμβιβάζονται με το δημοκρατικό πολίτευμα αλλά «δε θα τους χάλαγε» μια δικτατορία της δικής τους ιδεολογίας.

Από την άλλη όταν προτείνεται σε κάποιον πολίτη η δικτατορία της άλλης ιδεολογίας, αυτός αρχίζει και μιλά για «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών!». Πρόκειται, συνεπώς, για μια γελοιότητα που περισσότερο συνδέεται με την έλλειψη στοιχειώδους παιδείας. Γιατί αν του παραθέσεις τη δικτατορία της αρεσκείας του θα ξεχάσει τις έννοιες αυτές!

Πρακτικά, εντελώς, ή είσαι οπαδός της δημοκρατίας ή της δικτατορίας. Στην Ελλάδα όμως η πλειοψηφία ασπάζεται το σχήμα με σειρά προτίμησης:

-Καλή δικτατορία

-Δημοκρατία

-Κακή Δημοκρατία

Είναι ολίγον αστείο βέβαια αλλά αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτικής σκέψης του Έλληνα.

Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κρίση σας. Με δεδομένο, όμως, πως το Σύνταγμα και οι Ατομικές Ελευθερίες είναι τόσο θεμελιώδη ώστε δεν παίζεις με αυτά: Ή τα υποστηρίζεις όπότε είσαι δημοκρατικός ή δεν τα υποστηρίζεις οπότε είσαι μη δημοκρατικός.

Και μια δικτατορία δεν μπορεί να δέχεται το επίθετο: καλή ή κακή. Η δικτατορία είναι δικτατορία και η δημοκρατία είναι δημοκρατία.

Βασίλης Δ. Παπαγιαννίδης
Ο Βασίλης Δ. Παπαγιαννίδης γεννήθηκε το 1992. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος. Αρθρογραφεί στο Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών για ιδεολογικά ζητήματα και παρακολουθεί μαθήματα ρητορικής στην «Ελληνική Αγωγή».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
762ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,310ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ