Σεξουαλική Παρενόχληση Γυναικών: Ποιά τα όρια του Μύθου;

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από ολόκληρο τον δυτικό κόσμο : το φάντασμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Με αφορμή το σκάνδαλο Γουάινσταϊν, οι καταγγελίες πέφτουν βροχή, ενώ στα social media,  χιλιάδες γυναίκες μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες παρενόχλησης ή και κακοποίησης.   

Όμως, αν εξαιρέσεις κάποιες καταγγελίες που πράγματι φαίνονται σοβαρές και για τις οποίες οφειλεί να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, όλη αυτή η εκστρατεία τείνει να εξελιχθεί σε μια πραγματική υστερία, σε ένα κανονικό «κυνήγι μαγισσών», που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές . Στα λαϊκά δικαστήρια των social media, τα όρια μεταξύ κακοποίησης, παρενόχλησης και φλέρτ θολώνουν επικίνδυνα, άνθρωποι που μπορεί να έκαναν απλά κάποιο χοντροκομμένο σχόλιο για το στήθος μιας γυναίκας τσουβαλιάζονται με πραγματικούς βιαστές, οι καταγγέλλουσες θυμούνται ιστορίες που συνέβησαν πριν από 20 ή 30 χρόνια, και οι οποίες, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να αποδειχθούν, ένα όργιο φημών και διαδόσεων επικρατεί και φυσικά το τεκμήριο της αθωότητας πάει περίπατο. Υπολήψεις σπιλώνονται χωρίς στοιχεία, άνδρες χάνουν τις δουλειές τους επειδή φλέρταραν λίγο πιο τολμηρά ενώ ήδη στη Μ. Βρετανία είχαμε και την πρώτη αυτοκτονία, ενός βουλευτή των Εργατικών.

Επηρεασμένη από τις ιδέες του αριστερίστικου ριζοσπαστικού φεμινισμού,  αυτή η εκστρατεία μοιάζει να  διακατέχεται από ρατσιστικό μίσος εναντίον ολόκληρου του ανδρικού φύλου , παρουσιάζοντας όλους τους άνδρες ως εν δυνάμει βιαστές, μονίμως στο ρόλο του θύτη και του καταπιεστή του γυναικείου φύλου. Και παρότι παρουσιάζεται σαν μια σταυροφορία για τα γυναικεία δικαιώματα , στην πραγματικότητα, υποτιμάει βαθύτατα και τις ίδιες τις γυναίκες, αφού τις παρουσιάζει ως αιώνια θύματα, μονίμως ευάλωτες, αγνές και ανυπεράσπιστες , υπό την συνεχή απειλή των ανδρών και των….άνομων ορέξεών τους. Μια εικόνα δηλαδή όχι πολύ διαφορετική από αυτή που επικρατούσε για τη γυναίκα στην εποχή του… κρινολίνου, πριν τις φεμινιστικές κατακτήσεις και την σεξουαλική απελευθέρωση.

Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν αυτό το κλίμα παράνοιας και σεξουαλικού μακαρθισμού, φέρει τελικά έναν νέο πουριτανισμό στις σχέσεις των δύο φύλων,  αφού οι άνδρες δεν θα τολμάνε να πλησιάσουν μια γυναίκα εξαιτίας του φόβου πως οποιαδήποτε κίνησή τους μπορεί να παρερμηνευθεί .Και η ειρωνεία είναι πως αυτό δεν θα είναι “επίτευγμα” κάποιων υπερσυντηρητικών κύκλων αλλά των, υποτίθεται, προοδευτικών υπερασπιστών των γυναικείων δικαιωμάτων!

 

Pin It on Pinterest

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com