Ποιος χρειάζεται μια Ποταμίσια Νέα Δημοκρατία;

Το tweet του προέδρου του κόμματος ήταν ξεκάθαρο: «Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν μπορεί να είμαστε η μόνη χώρα που δεν μπορεί να εφαρμόσει έναν σοβαρό αντικαπνιστικό νόμο.» Ο κ. Μητσοτάκης με αυτό το tweet έδωσε ένα ακόμη στίγμα σαν και αυτά που μας έχει συνηθίσει ο κ. Θεοδωράκης. Κάποιος παρατηρώντας τον πολιτικό κατήφορο του κ. Θεοδωράκη, θα συνιστούσε περισσότερη προσοχή στον κ. Μητσοτάκη.   

 

Για παράδειγμα σε πολλές χώρες που η απαγόρευση του τσιγάρου εφαρμόστηκε κανονικά, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια οι επιχειρήσεις εστίασης είδαν μια σημαντική πτώση στα έσοδα τους. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης θα πει στις χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης ότι μετά από 7 χρόνια της χειρότερης οικονομικής κρίσης θα πρέπει να υποστούν μια σημαντική μείωση στα έσοδα τους προς χάριν μιας αμφιλεγόμενης πολιτικής.

 

Αλλά κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται έστω και αν αυτό δημιουργεί πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση που το εφαρμόζει. Όμως σε αυτή την περίπτωση μια κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε εύκολα να καταργήσει αυτό το νόμο. Εφόσον η ΝΔ είναι φιλελεύθερη στο θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, γιατί στο θέμα του καπνίσματος παίρνει μια εντελώς κρατικιστική θέση;

 

Και όχι μόνο υιοθετεί μια κρατικιστική θέση, αλλά παίρνει αυτή την θέση πολύ εύκολα και χωρίς κανένα ιδιαίτερο σκεπτικό. Για ένα κόμμα που θέλει να είναι φιλελεύθερο, ακόμα και στην χειρότερη των περιπτώσεων, η συγκεκριμένη θέση σ’ αυτό το ζήτημα θα απαιτούσε κάποιες διεργασίες που θα φανέρωναν ότι παίρνουν στα σοβαρά αυτό που ονομάζουμε φιλελευθερισμός. Ο φιλελευθερισμός δεν είναι απλά μια λέξη, άνευ περιεχομένου, που απλά χρησιμοποιείται για να μας διαφοροποιεί από την άλλη ομάδα ατόμων που διεκδικεί την εξουσία.

 

Ένα επίσης πολύ αρνητικό στοιχείο της συγκεκριμένης θέσης είναι το πόσο απόμακρη κάνει την ΝΔ να φαίνεται από τα πραγματικά προβλήματα του μέσου πολίτη. Γνωρίζοντας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα, φαίνεται τουλάχιστον αλαζονικό να θέλει κάποιος να ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο για το συγκεκριμένο θέμα. Μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα έχει πολύ χρόνο ούτε αρκετό πολιτικό κεφάλαιο για να πετύχει. Το να έχει προτεραιότητες δεν θα είναι μια ένδειξη καλής διακυβέρνησης, αλλά το πρώτο και κύριο συστατικό μιας επιτυχημένης διακυβέρνησης.

 

Μπορεί το συγκεκριμένο θέμα του καπνίσματος σε κάποιους δημόσιους χώρους να είναι δημοφιλές στο χώρο των ΜΜΕ, αλλά δεν έχει ούτε πέραση στην κοινωνία, ούτε και σχέση με τα καίρια ζητήματα των καιρών. Ο κ. Θεοδωράκης που προσπάθησε να πολιτευθεί εκφράζοντας τις πολιτικές θέσεις ενός μανταμσουσουδισμού των βορείων προαστείων, ξεκίνησε από αυτοαποκαλούμενος σωτήρας του έθνους και κατέληξε σε αυλικό της κας Γεννηματά.

 

Pin It on Pinterest

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com