24.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου 2023
spot_img

Περί Δικαιοσύνης

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών εκ μέρους του πρωθυπουργού στις 26/5/2019, εξαιτίας και συνεπεία της αδιαμφισβήτητης συντριπτικής ήττας την οποίαν υπέστη εις τις ευρωεκλογές και συνάμα εις τις εκλογές της Αυτοδιοικήσεως, συνιστά μία ομολογία οιονεί απώλειας της λαϊκής κυριαρχίας και εξ αυτού λοιπόν του λόγου έσπευσε αμελλητί να προκηρύξει δημοσίως εκλογές, διά να αποφασίσει εν τέλει ο λαός, διά της ετυμηγορίας του, με ποιο κυβερνητικό πρόγραμμα θα πηδαλιουχηθεί η χώρα στο μέλλον διά τον χειρισμό ακανθωδών και καίριων πολιτικώς ζητημάτων.

Τούτο σημαίνει ότι, πολιτικά, ναι μεν η χώρα ευρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο ωσεί υπηρεσιακής κυβερνήσεως, εντούτοις όμως, στενώς νομικά, τούτο δεν έχει εισέτι επισυμβεί διότι δεν έχει ψηφισθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα. Υπό το φως λοιπών των διεξαχθησομένων εκλογών και των γεννηθέντων τριγμών εις τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός σπεύδει να προχωρήσει εις την πλήρωση των θέσεων του προέδρου του Αρείου Πάγου, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών αντιπροέδρων του ΣτΕ, οι οποίες θα προκύψουν νομοτελειακά στις 30/6/2019, όταν και λήγει η θητεία των, δίδοντας την αλγεινή εντύπωση ότι συντρέχει ειδικός λόγος, ακατάληπτος προς εμάς τους πολίτες, ο οποίος δικαιολογεί «το βεβιασμένο» του διορισμού των δικαστών. Είναι πρόδηλο ότι κατά το άρθρο 26 του Συντάγματος οι εξουσίες είναι διακριτές, όμως κατά το άρθρο 90 του Συντάγματος η αρχή αυτή καταστρατηγείται διότι διά την ανάδειξη των προέδρων και των αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων παρεμβαίνει ευθέως το υπουργικό συμβούλιο, με εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης (εκτελεστική εξουσία) κατόπιν γνωμοδοτήσεως του οργάνου των προέδρων της Διασκέψεως της Βουλής (νομοθετική εξουσία).

Το φυέν ενταύθα ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη, με θρυαλλίδα τη διαφαινόμενη αποδρομή της εκ της εξουσίας, και αποπειράται τοιουτοτρόπως, εμμέσως πλην σαφώς, να τη χειραγωγήσει ιδίοις ωφέλοις ή αν νομιμοποιείται εκ του Συντάγματος να το πράξει τούτο. Η κυβέρνηση ναι μεν έχει προκηρύξει εκλογές, άρα ουσιαστικά πολιτικά και ηθικά δεν νομιμοποιείται, όμως κατά τη γραμματική ερμηνεία του Συντάγματος δύναται να προβεί σε οιαδήποτε ενέργεια καθότι δεν έχει υπογραφεί ακόμη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προκηρύξεως εκλογών.

Η κατάστασις εν ολίγοις είναι νομικο-πολιτειακά μεταιχμιακή. Συνελόντι ειπείν, ο πολιτικός αμοραλισμός και τυχοδιωκτισμός της κυβερνήσεως είναι υπερεκχειλίζων, η οποία επιχειρεί ανενδοίαστα να αμαυρώσει στην κοινή συνείδηση των πολιτών το κύρος των μυστών του Δικαίου, που διακονούν την ακριβοδίκαιη απονομή της δικαιοσύνης με αίσθημα ευθύνης και προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, τιμώντας δεόντως τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Προηγούμενο άρθροΗ ΗΤΤΑ ΤΑΧΙΑΟΥ
Επόμενο άρθροΗττήθηκε η Αριστερά;
Χάρης Κατσιβαρδάς
Ο Χαράλαμπος (Χάρης) Κατσιβαρδάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε Νομικά στην Νομική Αθηνών και Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και έλαβε τον πρώτο μεταπτυχιακό τίτλο στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου Σχολής, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Νομικός Πολιτισμός» (Αστικό, Διοικητικό, Ποινικό Δίκαιο, και η Ε.Σ.Δ.Α) και τον δεύτερο στην Νομική Σχολή Αθηνών, στο Δίκαιο της Πληροφορικής, Κοινωνιολογία του Δικαίου και Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Εκπαιδευθείς ως διαμεσολαβητής στην επίλυση ιδιωτικής φύσεως διαφορών, αστικού και εμπορικού δικαίου, κατά τον Ν3898/2010 κατ’ εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2008/52/ΕΚ, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε εφαρμογή του άρθρου 7 παράγραφος 1 του Ν.3898/2010 (Α’211). Ξένες γλώσσες: Αγγλικά με πτυχίο από την Ελληνο-Αμερικανική Ένωση εξειδίκευσης στην Νομική Ορολογία. Διατέλεσε αιρετός διαμερισματικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων (2006-2010). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό στον Δικαστικό Κλάδο. Έχει συγγράψει και παρουσιάσει τέσσερα βιβλία πολιτικού δοκιμίου, εκδόσεις Πελασγός με τους εξής τίτλους: • Εκτάκτως ειρημένα ή άλλως ωσεί παρών στα τεκταινόμενα • Μεθ’ εαυτόν κατ’ αντιμωλίαν • Η ειρκτή του ονείρου • Εύλαλη μαριονέτα Συμμετέχει στην πολιτική ραδιοφωνική εκπομπή του Δημοσιογράφου Κώστα Ουίλς με τίτλο «Πού πήγανε τα λεφτά ;» στον ΑΡΤ FM 90,6. Κάθε Σάββατο και Κυριακή 11.00 με 13.00. Αρθρογραφεί στο περιοδικό Νέα Πολιτική, στο Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών και κατά καιρούς σε διάφορες άλλες Αθηναϊκές εφημερίδες. Ασκεί μαχόμενη δικηγορία, διατηρώντας αυτόνομα δικηγορικό γραφείο, στην Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου αριθ. 59 και Εμμανουήλ Μπενάκη αριθ. 5, με κυρίως επιστημονικό πεδίο, Αστικό, (οικογενειακό, ενοχικό δίκαιο, κληρονομικό, εμπράγματο) Ποινικό Δίκαιο, (ενδοοικογενειακή βία, δίκαιο ανηλίκων, παιδική πορνογραφία μέσω διαδικτύου, οικονομικό έγκλημα), Εμπορικό Δίκαιο (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, εταιρικό, αξιόγραφα), Διοικητικό Δίκαιο (αιτήσεις ακυρώσεως, προσφυγές, αγωγές κατά του Δημοσίου, Πειθαρχικό δίκαιο). Είναι υπό έκδοση το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο του, με τίτλο : «η Πολιτική κυβίστηση της 5ης Φάλαγγας»

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
752ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,270ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ