Το προσωπικό στο σουηδικό νηπιαγωγείο δεν έλαβε οδηγίες να μην αναφέρεται στα παιδιά ως «τον» ή «της» για να αποφευχθούν τα στερεότυπα.
Στο νηπιαγωγείο της Egalia, το προσωπικό αποφεύγει να χρησιμοποιεί λέξεις όπως «τον» ή «της» και απευθύνεται στα 33 παιδιά ως «φίλοι» παρά ως «κορίτσια και αγόρια». Από το χρώμα και την τοποθέτηση των παιχνιδιών μέχρι την επιλογή των βιβλίων, κάθε λεπτομέρεια έχει προγραμματιστεί για να βεβαιωθεί ότι τα παιδιά δεν εκτίθενται σε σεξουαλικά στερεότυπα.
Το νηπιαγωγείο, το οποίο λειτουργεί με χρήματα των φορολογουμένων και άνοιξε πέρυσι στην φιλελεύθερη περιοχή Södermalm της Στοκχόλμης, είναι ένα από τα πιο ριζοσπαστικά παραδείγματα στις προσπάθειες της Σουηδίας να προωθήσει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Το γκρέμισμα των ρόλων των δύο φύλων είναι βασική αποστολή στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών για την προσχολική αγωγή, υποστηριζόμενο από τη θεωρία ότι ακόμη και σε μια χώρα τόσο προσανατολισμένη στην ισότητα, όπως η Σουηδία, η κοινωνία δίνει στα αγόρια ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.
Πολλά νηπιαγωγεία έχουν προσλάβει «παιδαγωγούς φύλου» για να βοηθήσουν το προσωπικό στον εντοπισμό γλώσσας και συμπεριφοράς που διακινδυνεύουν την ενίσχυση των στερεοτύπων. Μερικοί γονείς, ωστόσο, ανησυχούν ότι τα πράγματα έχουν πάει πολύ μακριά. Η εμμονή με το σβήσιμο των ρόλων των δύο φύλων, λένε, θα μπορούσε να προκαλέσει στα παιδιά σύγχυση και να μην τα προετοιμάσει κατάλληλα να αντιμετωπίσουν τον κόσμο έξω από το νηπιαγωγείο.
«Οι διαφορετικοί ρόλοι των δύο φύλων δεν είναι προβληματικοί εφόσον εκτιμώνται εξίσου», λέει η Τάνια Bergkvist, μια 37χρονη blogger και ηγετική φωνή ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «την τρέλα φύλων» στη Σουηδία. Εκείνοι που έχουν αφοσιωθεί στη διάλυση των ρόλων των δύο φύλων, «λένε ότι υπάρχει μια ιεραρχία όπου, σε ό,τι κάνουν τα αγόρια δίνεται μεγαλύτερη αξία. Αλλά αναρωτιέμαι ποιος αποφασίζει ότι έχει μεγαλύτερη αξία», αναφέρει. «Γιατί υπάρχει μεγαλύτερη αξία στο να παίζεις με αυτοκινητάκια;»
Στην Egalia – που σημαίνει «ισότητα» – αγόρια και κορίτσια παίζουν μαζί με μια κουζίνα-παιχνίδι, κουνώντας πλαστικά σκεύη και προσποιούμενα ότι μαγειρεύουν. Ένα αγόρι κρύβεται στο εσωτερικό της σόμπας-παιχνίδι, με το κεφάλι του να βγαίνει από μια τρύπα.Τουβλάκια Lego τοποθετούνται δίπλα από την κουζίνα, για να βεβαιωθεί ότι τα παιδιά δεν διαμορφώνουν ψυχικούς φραγμούς μεταξύ μαγειρέματος και οικοδομής.
Η διευθύντρια του σχολείου, Lotta Rajalin, λέει πως η Egalia προωθεί ένα ανεκτικό περιβάλλον για τους γκέι, τις λεσβίες, τους αμφιφυλόφιλους και τους τρανσέξουαλ. Από μια βιβλιοθήκη, βγάζει μια ιστορία για δύο αρσενικές καμηλοπαρδάλεις που είναι στεναχωρημένες επειδή είναι άτεκνες, μέχρι που συναντούν ένα εγκαταλελειμμένο αυγό κροκοδείλου. Σχεδόν όλα τα βιβλία των παιδιών ασχολούνται με ομοφυλόφιλα ζευγάρια, μόνους γονείς ή υιοθετημένα παιδιά.
Οι μέθοδοι στην Egalia είναι αμφιλεγόμενοι. Κάποιοι λένε ότι ανέρχονται στο επίπεδο της πλύσης εγκεφάλου. Η κ.Rajalin λέει ότι το προσωπικό έχει δεχθεί απειλές από ανθρώπους που προφανώς είναι αναστατωμένοι, επειδή το νηπιαγωγείο χρησιμοποιεί μαύρες κούκλες. Ωστόσο, λέει ότι υπάρχει μια μεγάλη λίστα αναμονής για εισαγωγή και μόνο ένα ζευγάρι έχει πάρει το παιδί τους μακριά από το σχολείο.
Η Σουηδία προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών για δεκαετίες και, πιο πρόσφατα, ήταν πρωτοπόρος στην Ευρώπη, επιτρέποντας γκέι και λεσβιακά ζευγάρια να νομιμοποιήσουν τις σχέσεις τους και να υιοθετήσουν παιδιά. Οι «σπουδές φύλου» έχουν διεισδύσει στην ακαδημαϊκή ζωή στη Σουηδία. Η κ Bergkvist σημείωσε στο blog της ότι το κρατικά χρηματοδοτούμενο Σουηδικό Επιστημονικό Συμβούλιο είχε χορηγήσει 50.000 αγγλικές λίρες για μια μετά-διδακτορική υποτροφία με στόχο την ανάλυση “της τρομπέτας ως σύμβολο φύλου».
Η Jay Belsky, παιδοψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είπε ότι δεν γνωρίζει οποιαδήποτε άλλη σχολή, όπως η Egalia και αμφισβήτησε κατά πόσον αυτή ήταν στο σωστό δρόμο. «Το είδος των πραγμάτων που αρέσει στα αγόρια να κάνουν – να τρέχουν γύρω-γύρω και να μετατρέπουν ξύλα σε σπαθιά – σύντομα θα αποδοκιμάζεται», είπε. «Έτσι, το απώτερο σημείο της ουδετερότητα των φύλων, είναι ο ευνουχισμός της αρρενωπότητας.»
independent.co.uk/