Από Καθ. Γ. Κ. Μπήτρο*
27/06/15
Μέσω της εφημερίδος Καθημερινή, την Παρασκευή 26/6/2015, δημοσιοποιήθηκε το αγγλικό κείμενο των προτάσεων που κατέθεσε η Ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς το πρωί της Πέμπτης 25/6/2015, προκειμένου να κλείσει η από πενταμήνου επιδιωκόμενη συμφωνία. Το μελέτησα με προσοχή και δεν πίστευα στα μάτια μου γιατί, αν το είχα γράψει εγώ, σύσσωμοι στην κυβέρνησηθα με κατηγορούσαν ότι ξεπέρασα τον πλέον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, αυτό το σκιάχτρο που κατασκεύασαν κατά την μεταπολίτευση οι υποστηριχτές του φαιοκόκκινου σοσιαλισμού, με το οποίο έπεισαν τους απλούς Έλληνες να πάρουν διαζύγιο με την κοινή λογική.
Κανονικά, βάσει όσων διαλαμβάνονταν στην πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης,η συμφωνία θα έπρεπε να κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκτός και εάν οι θεσμοί εκλάμβαναν τις προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης ως μπλόφα. Αυτός ο κίνδυνος ήταν προφανής γιατί οι προτάσεις της κυβέρνησης αντέφασκαν τόσο ανοικτά με όλες τις προεκλογικές και τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, ώστε ήταν εντελώς απίθανο να γίνουν αποδεκτές από τις αριστερές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Εντούτοις, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αδιαφόρησαν για τον εξόφθαλμα δούρειο χαρακτήρα των προτάσεων της Ελληνικής κυβέρνησης, και προχώρησαν σε στήριξη της Ελλάδος προσφέροντας χρηματοδότηση, σε πρώτη φάση, πάνω από 15 δις. Ευρώ. Έτσι, έχοντας χάσει πλήρως στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός για να σώσει τα οποιοδήποτε ψήγματα αξιοπιστίας που του απέμειναν, αποφάσισε να καταφύγει σε ένα δημοψήφισματο οποίο θα διχάσει τους Έλληνες, θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στον τουρισμό και στην καχεκτική οικονομία μας, και ου μη γένοιτο θα οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδος όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι’ αυτό οι Έλληνες δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις κούφιες υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τους αδύναμους συμπολίτες μας ή από ταψέματα περί «πλήρως κοστολογημένωνπρογραμμάτων» για εύκολη έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση που διερχόμαστε. Οι πολίτες δεν πρέπει να κάνουμε ένα νέο ιστορικό λάθος και με την ψήφο μας να ανοίξουμε την κεκόπορτα της εξόδου της χώρας μας από τη φυσική της θέση που δεν είναι άλλη από την Ευρώπη. Τα δημοσιονομικά και τα άλλα οικονομικά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν δεν είναι τα πιο σοβαρά. Τα πιο σοβαρά, για τα οποία κυρίως ενταχθήκαμε στην Ευρώπη το 1981, είναι τα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας και που μόνο γι΄αυτά η θέση μας είναι μέσα στην Ευρώπη.
*Ο Γεώργιος Μπήτρος έκανε προπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ, πτυχίο 1963) και μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (Ph.D. στα οικονομικά, 1973). Μετά από ευδόκιμη υπηρεσία σε θέσεις πανεπιστημιακής διδασκαλίας και έρευνας στις ΗΠΑ, επανήλθε στην Ελλάδα το 1976 και εργάσθηκε στο Τμήμα Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος ως Επιστημονικός Συνεργάτης μέχρι το 1979, οπότε εξελέγει καθηγητής στη θέση που υπηρετεί μέχρι σήμερα. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε, και χρησιμοποιείται ως κριτής από, κορυφαία διεθνή περιοδικά. Υπήρξε για δύο χρόνια Επιστημονικός Συνεργάτης του γνωστού ευρευνητικού κέντρου Natlonal Bureau of Economic Research, στις ΗΠΑ Πρόσφατα ανέλαβε ως εκδότης για την Ευρώπη του διεθνούς περιοδικού Journal of Economlc Asymmetries, και διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία από συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και οργανισμών. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδασκαλία του επικεντρώνεται στα μαθήματα της μικροοικονομικής θεωρίας, της αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων, και των οικονομικών των επιχειρήσεων.