H επικαιρότητα μας κερνάει πολλές πίκρες τελευταία, αλλά ευτυχώς που υπάρχει και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, για να μας χαρίζει καθημερινά στιγμές άφθονου γέλιου.
Πριν λίγες εβδομάδες, σε ένα ντελίριο πολιτικής ορθότητας, πρότεινε να αντικατασταθεί η λέξη “mankind”(“ανθρωπότητα”) με το, ανύπαρκτο στην αγγλική γλώσσα, “peoplekind”, γιατί η πρώτη λέξη έχει σαν συνθετικό το “man” που σημαίνει άντρας και αυτό, κατά τον Τριντό, αποκλείει τις γυναίκες. Φυσικά οι αναζητήσεις του γλωσσοπλάστη Τριντό προκάλεσαν τόσα κοροϊδευτικά σχόλια στα social media , που ακόμη και ο ίδιος αναγκάστηκε να πει πως ήταν ενα “χαζό αστείο”. Εκεί όμως που αναδείχθηκε το μεγάλο του κωμικό ταλέντο ήταν κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία , όπου κυκλοφορούσε φορώντας ινδικές παραδοσιακές στολές (σαν να ερχόταν στην Ελλάδα ο Τραμπ φορώντας …φουστανέλα). Οι εμφανίσεις του φλέρταραν επικίνδυνα με το κιτς και την γραφικότητα και ακόμη και οι ίδιοι οι Ινδοί δήλωσαν ενοχλημένοι. “Aυτό δεν ήταν επίσκεψη πρωθυπουργού, ήταν oντισιόν για ταινία του Μπόλυγουντ”, έγραψε ενας Άγγλος δημοσιογράφος.
Και όμως δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα καθεστωτικά ΜΜΕ μας πλάσαραν την εικόνα ενός κουλ, έξυπνου και μορφωμένου Τζάστιν Τριντό , ένα πρότυπο μοντέρνου ηγέτη, ιδανικού για να προωθήσει τις πολιτικές της σοσιαλφιλελεύθερης συναίνεσης (τραπεζοκρατία, ανοικτά σύνορα, πολιτική ορθότητα) . Το ίδιο είχε γίνει παλαιότερα και με τον Μπάρακ Ομπάμα που προβλήθηκε από τα ΜΜΕ σαν μια σχεδόν αναγεννησιακή φιγούρα : ένας πολιτικός με ρητορικές ικανότητες Δημοσθένη , με χιούμορ Γούντυ Άλεν, που στον ελεύθερο χρόνο του έγραφε σελίδες πολιτικής φιλοσοφίας που θα ζήλευε και ο Τζον Λοκ . Φυσικά, δεν ήταν τίποτε απ’όλα αυτά αλλά τουλάχιστον είχε την στοιχειώδη εξυπνάδα να μην αφήσει τον εαυτό του να γελοιοποιηθεί.
Ο Τριντό δεν κατάλαβε πως τα όρια μεταξύ του να δείχνεις κουλ και του να δείχνεις γελοίος είναι πολύ ρευστά. Μέρα με τη μέρα, η συνεχής έκθεσή του στα φώτα της δημοσιότητας, αποκάλυπτε την ρηχότητα, την ανοησία και την ανεπάρκεια του ανδρός. Η εικόνα που είχαν φιλοτεχνήσει επιμελώς τα μεγάλα ΜΜΕ γρήγορα κατέρρευσε και όπως στο παραμύθι του Άντερσεν όλο και περισσότερος κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί πως ο βασιλιάς είναι γυμνός. Το αυθόρμητο, λαϊκό γέλιο ήταν το φυσικό επακόλουθο και κάπως έτσι το όνομα Τζάστιν Τριντό έγινε το πιο σύντομο ανέκδοτο στην αγγλική γλώσσα. Οι σοσιαλφιλελεύθερες ελίτ ψάχνουν ήδη για το καινούργιο αγαπημένο τους παιδί.