27.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
spot_img

O ΚΛΙΝΤ ΗΣΤΓΟΥΝΤ, Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ

Τα νερά της πολιτικής ορθότητας και της κούρσας για τον Λευκό Οίκο ταρακούνησε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και ηθοποιός ΚλίντΉστγουντ, όταν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Έσκουάιρ»δήλωσε ότι ανάμεσα σε Χίλαρυ και Τράμπ θα προτιμούσε τον δεύτερο, ενώ τα έβαλε με την γενιάς της πολιτικής ορθότητας που εύκολα αποκαλούν τον καθένα «ρατσιστή».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δημοσιογράφος του “Εσκουάιρ” του επισήμανε πως οι ‘ηρωςεςπουέχει υποδυθεί ο Ήστγουντ έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας με τον Πρόεδρο Ρέηγκαννα χρησιμοποιεί την διάσημη ατάκα “Φτιάξε μου την μέρα” σε έναν από τους λόγους του και τον Τράμπνα μιμείται την βλοσυρή έκφραση των ηρώων που υποδύεται ο Ήστγουντ.

Σε αυτό ο Κλίντ απάντησε ότι ίσως αυτό να συμβαίνει,  αλλά ο Τράμπείναι δημοφιλής γιατί όλοι έχουν κουρασθεί από την πολιτική ορθότητα.Συνέχισε δε λέγοντας ότι αυτήν την στιγμή έχουμε την γενιά που φυλάει κώλους (εννοώντας την γενιά της πολιτικής ορθότητας) λέγοντας  “Βλέπουμε κάποιους να κατηγορούν τον οποιοδήποτε ως ρατσιστή ενώ στην δική μου γενιά δεν αποκαλούσαν αυτά τα πράγματα ρατσιστικά.Όταν έκανα το GranTorino, ακόμα και ο συνεργάτης μου μού είπε “Είναι αληθινά καλό σενάριο, αλλά είναι μη πολιτικά ορθό” Και τότε του “Εντάξει, άσε με να το διαβάσω απόψε”. Το επόμενο πρωινό πήγα στο γραφείο του και του το πέταξα στο γραφείο του λέγοντας “Ξεκινάμε γυρίσματα αμέσως”. 
Donald Trump

Σε ερώτηση δε του δημοσιογράφου γιατί είναι δημοφιλής ο Τράμπ ο βραβευμένος σκηνοθέτης, απάντησε “Αυτό που τραβάει κόσμο στον Τράμπ είναι ότι λέει αυτό που έχει εκείνη την στιγμή στο μυαλό του. Και μερικές φορές αυτό δεν είναι καλό. Έχει πεί ηλίθια πράγματα. Όμως το ίδιο έχουν κάνει όλοι και από τα δύο κόμματα. Αλλά όλοι λένε “Ω είναι ρατσιστής” και κάνουν φασαρία για αυτό. Γαμώτο ξεπεράστε το! Είναι μια θλιβερή περίοδος της ιστορίας αυτή που ζούμε”  

Στην συνέχεια ο Ήστγουντ κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι είναι τεμπέλης και δεν κάνει την δουλειά που θα έπρεπε να κάνει. Επίσης κατηγόρησε την σημερινή γενιά ότι τα περιμένει όλα έτοιμα από το κράτος και δεν δουλεύει, ενώ περιμένει να της παράσχουν δωρεάν εκπαίδευση. Όσο για Χίλαρυ Κλίντον είπε  ότι δεν θα την ψηφίσει γιατί θέλει να συνεχίσει την πολιτική του Ομπάμα, η οποία έχει κακομάθει την Αμερική.Έτσι αν ήταν να διαλέξει ανάμεσα στην Χίλαρυ και τον Τράμπ, θα διάλεγε τον Τράμπ. Και αυτό  ξεκαθαρίζοντας ότι δεν στηρίζει δημόσια κανέναν, ούτε τον Τραμπ ούτε κανέναν. (Έκτοτε στηρίζει δημόσια τον Τραμπ) 

eastwood quote

Ακόμα και έτσι, αυτή η δήλωση έκανε έντυπα, από τον «Γκάρντιαν» των Εργατικών μέχρι την βίβλο της ροκ «Ρόλλινγκ Στόουν» να γράψουν ότι ο Κλίντ Ήστγουντ στηρίζει τις «ρατσιστικές» απόψεις του Τράμπ. Η δε παλιά του συμπρωταγωνίστρια στις «Γέφυρες του Μάντισον» Μέρυλ Στρήπ να δηλώνει ότι αποκλείεται να το είπε αυτό και ότι αν το είπε θα τον πείσει να επανορθώσει.

Αυτή η στήριξη του Κλίντ Ήστγουντ στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων έρχεται σε μια περίοδο που όλοι τον πολεμούν. Και όμως αυτό δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί από το 1952 oΉστγουντείναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και έχει στηρίξει κάθε δεξιό υποψήφιο πρόεδρο από τον Αϊζενχάουερ στον Τζων Κέην και τον Ματ Ρίμνεϋ, ενώ θεωρεί τον Ρόναλντ Ρέηγκαν ως τον καλύτερο πρόεδρο που είχε η Αμερική. Oίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του συντηρητικό, αλλά ούτε σούπερ-αριστερό. Προτιμά την  φιλελεύθερη άποψη που είναι να αφήνεις τον καθένα να κάνει αυτό που θέλει . Στο κινηματογραφικό περιοδικό Premiereδήλωνε «Ήμουνα κοινωνικά προοδευτικός και οικονομικά συντηρητικός πολύ πριν γίνουν δημοφιλή» Τέλος υπήρξε ανεξάρτητος δήμαρχος της Κάρμελ μιας μικρής πλούσιας πόλης της Καλιφόρνιας για δύο χρόνια. 

clint reagan 605

 

Όσο αφορά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ , ο «Κάλλαχαν» έχει κριτικάρει  κάθε πόλεμο που έχουν κάνει μεταπολεμικά οι ΗΠΑ και διαφωνεί με τον ρόλο τους ως παγκόσμιο χωροφύλακα. Παρόλα αυτά έχει σκηνοθετήσει δύο ανάλογες  πατριωτικές ταινίες, τον «Στρατιώτη» (HeartbreakRidge) για την επέμβαση στον Παναμάκαι τον AmericanSniperγια τον Πόλεμο στο Ιράκ. Kαι όμως αυτό είναι ένα σημείο που συμφωνεί με το “AmericaFirst” του Τραμπ και την άρνηση να επεμβαίνει σε κάθε γωνιά της γης, κάτι που φέρνει στον νού τον απομονωτισμό του Θεόδωρου Ρούζβελτ η το δόγμα «Δημοκρατία και όχι Αυτοκρατορία» του Ρον Πώλ και του Πατρικ Μπουκάναν. Εκεί που δεν πρόκειται μάλλον να τα «βρουν» είναι στο θέμα της οπλοκατοχής, μιας και ο Ήστγουντ είναι υπέρ του ελέγχου των όπλων και ο Τραμπ μέλος της «Εθνικής Ένωσης Αμερικανών Οπλοχρηστών» (NationalRifleAssociation)

Ο δεύτερος λόγος είναι ο Ήστγουντ πάντα ήταν πολιτικά μη ορθός. Στην δεκαετία του 70, ταινίες όπως ο «Επιθεωρητής Κάλλαχαν» και ο «Βρώμικος Χαρυ» θεωρούντο «φασιστικές» γιατί ο βασικός πρωταγωνιστής πίστευε ότι πρέπει να απαντήσει στο αυξανόμενο έγκλημα στα ίσα και αυτό δεν του επιτρέπεται να το κάνει λόγω πολιτικής ορθότητος, μιας δύσκαμπτης γραφειοκρατίας και κυριαρχίας αριστερών ιδεών περί ψυχολογίας και παιδικών τραυμάτων του εγκληματία. 

gran torino

Όσο αφορά το GranTorino, αυτό δεν ήταν αντι-ρατσιστικό φιλμ, όπου ένας «ρατσιστής» αλλάζει κάνοντας παρέα με τους Xμόνγκτης γειτονιάς του. Αντίθετα ήταν ένα μη ορθό φιλμ για την δύναμη των παραδοσιακών αξιών που διδάσκει με αυστηρό τρόπο σε ένα μικρό Χμόνγκ που προσπάθησε να κλέψει την GranTorinoτου ενώ υποστηρίζει την προστασία της ιδιοκτησίας από τις έγχρωμες συμμορίες ακόμα και με μη πολιτικά ορθά μέσα.

Τέλος, ο Ήστγουντ έγινε διάσημος στην δεκαετία του ’60, όταν η ελευθερία σκέψης μετρούσε πάνω από όλα. Αντίθετα όμως  με τους πρώην χίπις, αυτός αρνιέται να την βάλει σε κουτάκια και να «περπατά πάνω σε αυγά» μην τυχόν και θίξει κανέναν. Αυτός λοιπόν ο φιλελεύθερος (libertarian), που έκανε μια σειρά από συντηρητικές και πατριωτικές ταινίες, στηρίζει τον Τράμπ σε μια περίοδο που στο Χόλλυγουντ αφ’ ενός όλοι τον βρίζουν αφ’ ετέρου στηρίζουν την πιο διεφθαρμένη πολιτικό στην ιστορία των ΗΠΑ. Με την δύναμη που έχει ο Ήστγουντ  πιστεύουμε ότι θα αλλάξει την ζυγαριά υπέρ του αγαπητού Ντόναλντ.

Προηγούμενο άρθροANTIFAσεις
Επόμενο άρθροΤί θα κάνουμε με την Β. Κορέα;
Γιώργος Πισσαλίδηςhttp://www.pissalidis.com
O Γιώργος Πισσαλίδης είναι καλλιτεχνικός συντάκτης και κριτικός κινηματογράφου. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Deree College, Δημοσιογραφία στο «Δημοσιογραφικό Εργαστήρι» και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στην Σχολή Χατζίκου. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως συνεργάτης ελληνικών μουσικών περιοδικών (Ποπ & Ροκ, Jazz & Τζαζ, Οζ, Δίφωνο) και «έθνικ» περιοδικών του εξωτερικού (Folk Roots, Global Rhythm). Αρθρογραφεί για την εθνική κουλτούρα, τον δεξιό και χριστιανικό κινηματογράφο. Ιστοσελίδα

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
762ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,310ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ