O Alexander Bootγ εννήθηκε στην Ρωσία (τότε Σοβιετική Ένωση), σπούδασε στο φημισμένο MoscowStateUniversityόπου και δίδαξε Αγγλική λογοτεχνία. Απο την Σοβιετική Ένωση έφυγε το 1973 διωκόμενος από την KGB και μετανάστευσε αρχικά στις Η.Π.Α. (1973) και στην συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο (1988) αναζητώντας μια Δύση η οποία, μετα λύπης του, δεν υπήρχε πλέον. Ο Alexanderαφιέρωσε πάνω από 20 χρόνια μελετώντας τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν στην παρακμή του Δυτικού πολιτισμού και αυτό τον οδήγησε στο να συγγράψει μια σειρά βιβλίων (και να διατηρεί ένα ιδιαίτερα ενεργό blog) με το πιο σημαντικό να είναι το “HowtheWestwaslost” (I.B.Tauris, 2006), ένα ανάγνωσμα αφιερωμένο στον Δυτικό πολιτισμό το οποίο είναι απαραίτητο να μελετηθεί από τον κάθε συντηρητικό.
Η σκέψη και ο τρόπος γραφής θυμίζει δυο άλλους Άγγλους συντηρητικούς, τον TheodoreDalrymple(πραγματικό όνομα DrAnthonyDaniels), ως προς την πολεμική κριτική της μεταμοντέρνας πολιτικής ορθότητας, και τον SirRogerScruton ως προς την αισθητική και τον θαυμασμό για τον Δυτικό πολιτισμό, καθώς και γενικά όσους κινούνταν γύρω από το “TheSalisburyReview”, μια επιθεώρηση στην οποία έχει αρθρογραφήσει στο παρελθόν(1). Ο ίδιος είναι ένας εξαίρετος χρήστης της Αγγλικής γλώσσας, δεν εχει απλά απαριθμήσει γεγονότα, αλλά έχει μια μια εις βάθος κατανόηση των ενοιών.
Οι επιρροές του είναι ο Θωμάς Ακινάτης και ο Αυγουστίνος, ο Αριστοτέλης, ο Μακιαβέλι, oSamuelTaylorColeridge, oOrtegayGassetκαι ο EdmundBurkeενώ είναι αντίθετος στην φιλοσοφία των Πλάτωνα (τον οποίο, παρά την διαφωνία με τις ιδέες του, τον θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους στοχαστές που έζησαν, δες “AfootnoteonPlato” στο “Thecrisisbehindourcrisis”),Rousseau, Voltaire, Ηume, Κant, Hobbes, Locke, τουHegelκαι των Marx–Darwin–Freud. OAlexander βλέπει την μετάβαση από τον Κλασσική εποχή, δηλαδή από τον Ελληνορωμαϊκό κόσμο (αποκαλείται “Hellenicman”)(2-3),στον Χριστιανικό ως την απαρχή του Δυτικού πολιτισμού, (ο Δυτικός άνθρωπος, theWesternman, αποκαλείται “Westman”) και την γέννηση του Μοντέρνου Ανθρώπου (αποκαλείται “Modman”) ως τον θάνατο της Δύσης, της ταυτότητάς της και του πολιτισμού της. Ενώ ο Κλασσικός άνθρωπος μετέφερε στον Δυτικό άνθρωπο πολλά από τα στοιχεία του, ο Μοντέρνος άνθρωπος δεν μοιράζεται τίποτα μαζί τους.
Η σταδιακή μετάβαση από ένα Χριστιανοκεντρικό, αριστοκρατικό πολιτισμό σε ενα άθεο, τεχνοκρατικό, εξισωτικό, και συγκεντρωτικό κράτος ξεκινά πριν απο τον Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση, η οποία θεωρείται και το σημείο καμπης στην Ευρωπαϊκή ιστόρία, οπου ενώ o μοντέρνος άνθρωπος θεωρεί οτι η ανθρώπινη ιστορία είναι μια γραμμική άνοδος, ειδικά στην μετα-βιομηχανική κοινωνία, προς μια συνεχή πρόοδο, η πραγματικότητα ειναι διαφορετική(4). Ο άκρατος μοντερνισμός, η κυριαρχία του ολοκληρωτικου επίστήμονα-τεχνοκράτη, η βαρβαρότητα της μοντέρνας τέχνης και της κουλτούρας του θεάματος ειναι όλα αποτελέσματα του ίδιου φαινομένου.“PC (“politicalcorrectness”) alsostandsforPost–Christian” oνομάζεται το κεφάλαιό με το οποίο συνεισφέρει στην ανθολογία “TheNationthatforgotGod” σε επιμέλεια των AlexHaydon& SirEdwardLeigh (GracewingPublishing, 2006). H“πολιτική ορθότητα” και η γλωσσοκρατία η οποία διαστρέφει και αλλάζει το πραγματικό νόημα των λέξεων χαρακτηρίζεται ως ένα παραπροϊόν της ολοκληρωτικής, αθεϊστικής, μετα-μοντέρνας κοινωνίας.
Στα άλλα περισσότερο “πολιτικά” έργα του, όπως τα “Thecrisisbehindourcrisis” (St.MatthewPublishing, 2010) και “Democracyasaneocontrick” (RPP, 2014) αναλύει όχι μονο το πως οι “neocons”, o George Bush, χρησιμοποιούν την δημοκρατία ως μια νεο-μανιχαϊστική ιδεολογία και ως μια αιτιολογία για το ξεκίνημα συρράξεων (π.χ. πόλεμο στο Iraq) αλλα και πως ο μοντέρνος, υλιστής, άνθρωπος οδήγησε σε μια μάλλον αδιέξοδη κρίση χρέους, δυο ολοκληρωτικούς παγκόσμιους πολέμους, μια πολιτιστική καταστροφή και την δημιουργίας μιας τεράστιας κοινωνικης τάξης στις Δυτικές χώρες πλήρως εξαρτώμενης απο το κράτος χωρίς θέληση για οτιδήποτε. Hοικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της μεταφυσικής κρίσης.
Από το σύνολο του έργου του νομίζω θα αναφέρω ως κλείσιμο του άρθρου το μήνυμα που ο Alexander αφήνει στο τέλος της αφήγησης του “How the West was lost”. Παρεδεχομενος ότι ο Δυτικός Άνθρωπος και ο πολιτισμός που δημιούργησε πλέον πέθανε, ισχυρίζεται οτι μπορεί όμως να αναστηθεί. Αυτή η ανάσταση και ανάταση είναι στο χέρι μας με το να δώσουμε το παράδειγμα και να σταθούμε στο ύψος της κληρονομιάς του.
Περαιτέρω βιβλιογραφία
- “The (Salisbury) Review was first published in 1982: Wrong-headed, politically incorrect, reactionary and conservative, we print what most sensible people believe but are frightened to speak of in our bullying, socialist society. Roger Scruton was the Editor for the first eighteen years.” To ονομά του προέρχεται απο τον MarquessofSalisbury, Πρωθυπουργο του Ηνωμένου Βασιλείου επι 13 χρόνια.
- Kurt Weitzmann (ed).Age of Spirituality: Late Antique and Early Christian Art, Third to Seventh Century, The Metropolitan Museum of Art & Princeton University Press, 1979
- DavidC.Lindberg. “Οι απαρχές της Δυτικής Επιστήμης: η φιλοσοφική, θρησκευτική και θεσμική θεώρηση της Ευρωπαϊκής επιστημονικής παράδοσης, 600 π.Χ-1450 μ.Χ”. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π.
- Roger Scruton “The soul of the world” Princeton University Press, 2014