22.3 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023
spot_img

Μια Γενοκτονία-Κοινή Μνήμη

Κάθε χρόνο, στις 19 Μαΐου,  ο Ελληνισμός τιμά τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, θύματα της γενοκτονικής πολιτικής των Νεότουρκων. Η εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου αποτέλεσε μέρος  ευρύτερου σχεδίου εναντίον των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  και συνολικότερα, εναντίον των γηγενών χριστιανικών εθνών της Μικράς Ασίας. Σφαγές, πορείες θανάτου στην έρημο, Τάγματα Εργασίας, μαζικοί βιασμοί, εξισλαμισμοί, καταστροφές χιλιάδων εκκλησιών κάποια από τα “εργαλεία” της τουρκικής γενοκτονικής πολιτικής.

Έλληνες, Αρμενίοι και Ασσυρίοι, αρχαία, γηγενή έθνη της Μικρασιατικής  Γης, με τεράστια πολιτιστική παράδοση, μαρτύρησαν από τον ίδιο διώκτη.

Το τουρκικό κράτος  αρνείται την ιστορική πραγματικότητα. Μη συνειδητοποίηση του εγκλήματος και  μη καταδίκη της γενοκτονικής πολιτικής αποτελεί  νομιμοποίηση της νοοτροπίας και των μηχανισμών, οι οποίοι οδήγησαν στις γενοκτονίες των αυτοχθόνων  εθνών της Μικράς Ασίας. Συνέπεια της αμετανόητης γενοκτονικής νοοτροπίας του τουρκικού κράτους ήταν ο Φόρος Περιουσίας του 1942, τα Σεπτεμβριανά του 1955, οι απελάσεις του 1964, η εθνοκάθαρση σε  Ίμβρο και Τένεδο.

Η μελέτη της γενοκτονικής πολιτικής των Τούρκων οφείλει να περιλαμβάνει και τα τρία έθνη, καθώς και μικρότερες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, που υπέφεραν, ώστε να καταδειχθεί το γεωγραφικό εύρος, ο επιτελικός σχεδιασμός και ο ενιαίος χαρακτήρας του εγκλήματος εις βάρος των μη τουρκικών, μη μουσουλμανικών πληθυσμών στην οθωμανική επικράτεια.

Ήδη, η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, τον Δεκέμβριο του 2007, αποφάνθηκε ότι, μεταξύ 1914 και 1923, διεπράχθη Γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Πολιτειακή Βουλή της Νοτίου Αυστραλίας αναγνώρισε, τον Απρίλιο του 2009, τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ το Σουηδικό Κοινοβούλιο, τον Μάρτιο του 2010, αναγνώρισε τη Γενοκτονία του 1915 εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου. Αυτές οι διαφοροποιήσεις, ως προς τον χρόνο και τον τόπο των μαρτυρίων του Ελληνισμού,  καταδεικνύουν την ανάγκη ολοκληρωμένης προσέγγισης στην ιστορική έρευνα, ώστε να φανεί ο ενιαίος χαρακτήρας της Γενοκτονίας εις  βάρος των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της ευρύτερης Μικράς Ασίας. Τα σημαντικά έργα των Π. Ενεπεκίδη, Κ. Φωτιάδη και Κ. Βακαλόπουλου πρέπει να συνοδευτούν από έρευνες, για όλες τις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου υπήρχαν Έλληνες.

Το ελλαδικό κράτος, δυστυχώς, δεν έχει αντιληφθεί την ανάγκη παρουσίασης της μιας και ενιαίας Γενοκτονίας εις  βάρος των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αφού, επί δεκαετίες, αδιαφόρησε, λόγω φοβικών συνδρόμων και συμμαχικών σκοπιμοτήτων απέναντι στην Τουρκία, τελικά πολιτεύθηκε με ένα διχαστικό τρόπο.  Με δύο διαφορετικά νομοθετήματα, το 1994 και το 1998, αναγνώρισε τη 19η  Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (χωρίς να αναφέρεται ο θύτης!!!), ενώ η 14η Σεπτεμβρίου ορίστηκε  ως ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος (φράση, η οποία αφαιρέθηκε από το Προεδρικό Διάταγμα που ακολούθησε).  Ψηφοθηρία, ακόμα και με τη μνήμη των προγόνων μας. Μια ημερομηνία εδώ,  μια ημερομηνία εκεί… Παράλληλα, ο Θρακικός Ελληνισμός μνημονεύει τα θύματα της Γενοκτονίας  κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.

Αυτή η τριχοτόμηση, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, της προάσπισης της ιστορικής μνήμης αποσυνδέει, τεχνητά, τη μια περιοχή από την άλλη, ωσάν να ήταν ξεχωριστά, διαφορετικά γεγονότα, με καμιά σύνδεση μεταξύ τους.

Η αναγνώριση του ενιαίου χαρακτήρα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο καθορισμός μιας μοναδικής, κοινής ημερομηνίας μνήμης αποτελεί λύτρωση και εξιλέωση για το ελλαδικό κράτος. Το ελλαδικό κράτος, το οποίο δεν προστάτεψε τους προγόνους μας, δεν διεκδίκησε τις περιουσίες των προσφύγων στη γενέθλια γη, απέφυγε για δεκαετίες να μιλά για τα δεινά τους, απέτυχε να διαχειριστεί υπεύθυνα προς όφελος του προσφυγικού Ελληνισμού την ανταλλάξιμη περιουσία ανεχόμενο πλείστες  καταπατήσεις…

Αποτελεί πράξη στοιχειώδους εθνικού αυτοσεβασμού να αρθούν στενές τοπικιστικές προσεγγίσεις και να μνημονευθεί ολόκληρος ο Ελληνισμός της Θράκης, του Πόντου και της ευρύτερης Μικράς Ασίας. Επίπλαστοι διαχωρισμοί ωφελούν μόνο το τουρκικό κράτος, το οποίο θέλει να περιορίσει, γεωγραφικά και χρονικά, τη Γενοκτονία, για να υποβαθμίσει και  ν’αλλοιώσει την φύση του εγκλήματος.

Οι δολοφόνοι των προγόνων μας δεν διέκριναν μεταξύ Θρακών, Ποντίων, Ιώνων και Καππαδοκών. Είναι άδικο να το κάνουμε εμείς…

Ιωάννης  Σ. Λάμπρου

Δημοσιεύθηκε στο Παρόν, 20 Μαΐου 2012

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
769ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,320ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ