27.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
spot_img

Μία απάντηση στον Ν. Δήμου και τις “Αποδομήσεις” του για το 1821

του Κώστα Χατζηαντωνίου : Βραβευμένος με Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μυθιστόρημα “Αγκριτζέντο”.

Μεγάλη μέρα σήμερα! Ο γνωστός διαφημιστής και συγγραφέας Ν. Δήμου ανακάλυψε την αλήθεια για το 1821 και καλεί το έθνος να την υιοθετήσει. Ας δούμε ποιες αλήθειες ανακάλυψε σε ένα σύντομο σημείωμα στο Protagon του “Ποταμιού” (να τον χαίρονται).

1. “Την επανάσταση την ξεκίνησαν φιλήσυχοι αστοί έμποροι”. Ξεχνά ο κ. Δ. ότι οι πρώτοι Φιλικοί (διότι στη συνεχεια μυήθηκαν άτομα από όλες τις τάξεις) ήταν μικρέμποροι και υπάλληλοι εμπόρων και διόλου φιλήσυχοι. Έπαιζαν το κεφάλι τους, όπως οι συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου. Φιλήσυχοι ήταν οι διαφημιστές- συνεργάτες της δικτατορίας των συνταγματαρχών – με εννοείτε.

 

2. “Οι αρματολοί και οι κλέφτες δεν πολέμησαν παρά ως μισθοφόροι για αμοιβές και λάφυρα”. Ξεχνά ο κ. Δ. ότι οι αρματολοί και κλέφτες με την πολεμική τους εμπειρία ήταν αποφασιστικός παράγοντας επιτυχίας ενώ πριν την Επανάσταση συντηρούσαν το ήθος της αντίστασης και τον πόθο της ελευθερίας, όταν άλλοι (ιδεολογικοί πρόγονοι του κ. Δήμου) συνεργάζονταν με τον δυνάστη ή έσκυβαν το κεφάλι.

 

3. Προσπερνώ τη επίκληση του Γ. Σκαρίμπα που στα ιστορικά δεν ήταν και ο καλύτερος. Μου κάνει εντύπωση όμως πως ο απεχθής για τον κ. Δήμου λαϊκισμός κατά των “αρχόντων” γίνεται θετικός όταν πρόκειται να αποδομηθεί το έθνος.

 

4. Επιμένει στη γνωστή παρανόηση για την Αγία Λαύρα. Παρανόηση που ξεκινά από το γεγονός ότι ο Π. Π. Γερμανός και άλλοι πρόκριτοι ήταν εκεί όχι στις 25 Μαρτίου αλλά στις 17, εορτή του Αγ. Αλεξίου και πανήγυρη της Αγ. Λαύρας.

 

5. Αναφέρει πως μετά την εισβολή του Ιμπραήμ η Επανάσταση είχε καταπνιγεί. Δεν έχει ακούσει ποτέ για τη νίκη στη μάχη των Μύλων ή για τον ανταρτοπόλεμο του Κολοκοτρώνη με το σύνθημα “Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους” [Καλή ώρα…];

 

6. Αναφέρεται και στο Ναυαρίνο. Ξεχνά πως μέχρι να φτάσουμε στο φθινόπωρο του 1827 χρειάστηκε το αίμα εξήμισι χρόνων αγώνα και συνεχείς διπλωματικές προσπάθειες του Καποδίστρια και των επαναστατών για να αλλάξει θέση η διεθνής διπλωματία. Χρειάστηκε το Μεσολόγγι- το έχει ακουστά; Δεν μας χαρίστηκε το Ναυαρίνο, το αποσπάσαμε.

 

7. Ναι, υπήρξε η αθλιότητα των εμφυλίων εντός της επανάστασης. Αθλιότητα που γεννά η φιλοδοξία όσων θέλουν να κυβερνούν βάζοντας το Εγώ τους και την Τάξη τους πάνω από το λαό και το έθνος. Σας θυμίζει τίποτα αυτό;

 

8. Ναι, υπήρξε η σφαγή της Τριπολιτσάς. Πώς αλλιώς θα γινόταν όταν ξεσπά ένας λαός και κερδίζει την ελευθερία του μετά από τέσσερις αιώνες δουλείας και εξευτελισμών; Καταδικάζουν, όσοι το τονίζουν διαρκώς, κάθε επανάσταση; Διότι σε κάθε επανάσταση σημειώνονται σφαγές. Προφανώς. Ξέρουμε ποια συμφέροντα, ποιας τάξης υπηρετούν οι διάφοροι Δήμου.

 

9. Επιμένει στη γνωστή ταύτιση Αλβανών- Αρβανιτών. Δεν έμαθαν ακόμη την τεράστια διαφορά φυλής- έθνους στην ιστορική εξέλιξη ή υιοθετούν την ρατσιστική ερμηνεία της Ιστορίας (πάνω απ’ όλα η φυλή);

 

10. Τελική διαπίστωση. Η Ιστορία δεν είναι το καλύτερο πεδίο εκτόνωσης των ψυχολογικών πλεγμάτων. Αν τα χρόνια που έπρεπε κάποιοι δεν αγωνίστηκαν αλλά συνεργάστηκαν ή σιώπησαν κατά τη δικτατορία των Απριλιανών, δεν ξεπλένονται χτυπώντας (νομίζουν) τους εθνικούς μύθους.

 

Προηγούμενο άρθροΤο Πνεύμα Του 1821 Σήμερα
Επόμενο άρθροΤί μας Διδάσκει ο George Finlay
Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης
Ο Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης είναι Πολιτικός Επιστήμων, υποψήφιος Δρ. Γεωπολιτικής και απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε εξειδίκευση στην Πολιτική Επικοινωνία και Ανάλυση, ενώ έχει διατελέσει επικοινωνιακός σύμβουλος και Campaign Manager. Εργάζεται στον ναυτιλιακό κλάδο. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Cardiff University και το Institute of Chartered Shipbrokers με εξειδίκευση στη Ναυτιλιακή Πολιτική και στην επίλυση ναυτασφαλιστικών διαφορών. Είναι Ιδρυτής και Συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, στην εφημερίδα Δημοκρατία και επιστημονικός συνεργάτης της μηνιαίας επιθεώρησης «Νέα Πολιτική».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
762ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,310ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ