Μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ , τα καθεστωτικά “φιλελεύθερα” ΜΜΕ ανακήρυξαν την Άγκελα Μέρκελ ”ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου” και τον Εμμανουέλ Μακρόν “μεγάλη ελπίδα του φιλελευθερισμού” απέναντι στις δυνάμεις του “επάρατου” εθνικισμού και του -εξαποδώ- λαϊκισμού . Ας κάνουμε, λοιπόν, μια επίσκεψη στις χώρες τους για να δούμε τον περίφημο φιλελευθερισμό της Μέρκελ και του Μακρόν στην πράξη…
Στη Γερμανία, από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ ο πιο αυστηρός ευρωπαϊκός νόμος για την καταπολέμηση της λεγόμενης “ρητορικής μίσους” και των “ψεύτικων ειδήσεων” (“fake news”). Βλέπετε, η Μέρκελ πολύ πικράθηκε από τα αρνητικά σχόλια εναντίον της αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής της και απόφασισε να τα αντιμετωπίσει με το μόνο τρόπο που είχε μάθει στη νεολαία του Χόνεκερ, της οποίας ήταν μέλος: με στυγνή λογοκρισία. Έτσι, τα κοινωνικά δίκτυα οφείλουν να αφαιρούν ό,τι “παράνομο” περιεχόμενο ανιχνεύουν, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο που θα φτάνει και τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη ο νόμος μετράει τα πρώτα του θύματα. Η βουλευτής του AfD Beatrix von Storch έγραψε στο twitter για “βάρβαρες, μουσουλμανικές ορδές ανδρών” και αμέσως η εταιρεία μπλόκαρε το λογαριασμό της ενώ οι Αρχές κατέθεσαν μήνυση εναντίον της για υποκίνηση μίσους. Η βλακεία των λογοκριτών φαίνεται από το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκε και ο λογαριασμός του περιοδικού “Titanic” επειδή επανέλαβε τις δηλώσεις της von Storch για να τις…σατιρίσει.
Στη Γαλλία πάλι, ο “φιλελεύθερος” Μακρόν, παρότι είναι απασχολημένος με την κατάρτιση νόμου που θα απαγορεύει το….”καμάκι” (ναι, στην “πολιτικά ορθή” εποχή μας θα το δούμε και αυτό) , βρήκε το χρόνο να ανακοινώσει πως ετοιμάζει και νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, οι Αρχές , ειδικά στην περίοδο των εκλογών, θα μπορούν να μπλοκάρουν ιστοσελίδες που διακινούν “fake news”. Ποιος , όμως, θα αποφασίζει και με ποιά κριτήρια τί είναι “fake news” ; Πώς θα ελεγχονται οι Αρχες που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, όταν ο νόμος προβλέπει διαδικασίες-εξπρές; Όπως σχολίασε και ο συντηρητικός βουλευτής Μπρουνό Ρεταγιό : “Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν να ελέγξουν ποια είναι η αλήθεια. Η ελευθερία της έκφρασης ενέχει κινδύνους, αλλά είναι προτιμότερη από τον πειρασμό να ελέγξεις μυαλά”.
Πληροφορίες ότι τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των …ηγετών του ελεύθερου κόσμου, Μέρκελ και Μακρόν, παρακολουθεί στενά ο Ταγιπ Ερντογάν με σκοπό να τις εφαρμόσει και στην χώρα του, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη.