24.6 C
Athens
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023
spot_img

Η δύναμη των μετρητών και η αλήθεια πίσω από τον πόλεμο εναντίον τους.

Από τις 20 Αυγούστου, η Royal Bank of Scotland, έγινε η πρώτη τράπεζα στο Η.Β. η οποία επιβάλει αρνητικό επιτόκιο στους καταθέτες [1]. Τα αρνητικά επιτόκια θα ισχύουν μόνο για εταιρικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων: διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων, συνταξιοδοτικών ταμείων, καθώς και καταθετών σε ορισμένα ξένα νομίσματα συμπεριλαμβανομένου του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η RBS – της οποίας η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να διατηρεί το πλειοψηφικό μερίδιο ιδιοκτησίας από το bailout του 2008 – θα χρεώνει τις καταθέσεις των πελατών της “για να τις δανείσει”. 

Πριν από λίγες εβδομάδες, η RBS ειδοποίησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πελάτες της, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, πως θα μπορούσαν επίσης να χρεωθούν για τις καταθέσεις τους, εάν η Τράπεζα της Αγγλίας μειώσει το επιτόκιο σε αρνητικό ποσοστό (σήμερα ανέρχεται σε 0,25%). Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τελευταία κίνηση της RBS κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μικρές επιχειρήσεις και τους απλούς πελάτες. Έχει στηθεί συνεπώς ένα σκηνικό που προμηνύει το ξέσπασμα ενός επικού, παλαιομοδίτικου bank-run, αν η τράπεζα της Αγγλίας ωθήσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος.

Εν τω μεταξύ στην ευρωζώνη, δεδομένου ότι η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο τον Μάρτιο στο μείον 0,4% [2], οι τράπεζες έχουν πληρώσει συνολικά περίπου 2.640.000.000 ευρώ για να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους σε καταθέσεις σε 19 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Δεδομένης της απειλής εκ μέρους των κεντρικών τραπεζιτών για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διερευνούν την δυνατότητα καταστρατήγησης των χρεώσεων αυτών μέσω της μετατροπής των ηλεκτρονικών πιστωτικών καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας σε μετρητά και την διατήρηση αυτών των μετρητών σε μη τραπεζικές εγκαταστάσεις. Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Munich Re, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποθηκεύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για “ένα διαχειρίσιμο κόστος”, και η Commerzbank, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, εξετάζει παρόμοιες επιλογές.

Φυσικά, οποιαδήποτε σημαντική κίνηση μετατροπής των αποθεματικών των τραπεζών σε μετρητά, θα μπορούσε να υπονομεύσει το στόχο μείωσης του κεντρικού τραπεζικού επιτοκίου, διότι το κόστος της διατήρησης αποθεματικών των τραπεζών σε μετρητά δεν θα ανταποκριθεί στην μεταβολή των επιτοκίων, βραχυκυκλώνοντας τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση περαιτέρω τραπεζικού δανεισμού. 

Κυρίως όμως, (σε ένα εφιαλτικό σενάριο για τους απατεώνες του νομισματικού ολοκληρωτισμού) αν το “κίνημα” για μετατροπή των καταθέσεων σε μετρητά εξαπλωθεί στο απλό, εξω-τραπεζικό κοινό, το κλασματικό-αποθεματικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει πολύ σύντομα. Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο διακεκριμένοι οικονομολόγοι – τσιράκια του κατεστημένου συστήματος – ηγούνται της προπαγάνδας στον πόλεμο κατά των μετρητών. (Σ.μ. Υπ όψιν πως 100 ευρώ σε χαρτονόμισμα σε κυκλοφορία η αποταμιευμένο εξω-τραπεζικά, δεν μπορεί να υποστεί καμία μείωση μέσω επιβεβλημένου αρνητικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας σε ηλεκτρονικές καταθέσεις). 

Με την κατάργηση των μετρητών, επιδιώκουν να κλειδώσουν τα χρήματα του καθενός στο τραπεζικό σύστημα-απάτη των κλασματικών-αποθεματικών και να καταστεί το σύστημα άτρωτο από bank-runs δια παντός. Αυτό θα διατηρήσει και θα ενισχύσει το αποκαλούμενο “transmission mechanism” της νομισματικής πολιτικής, της οποίας κεντρικό στοιχείο είναι o δανεισμός κλασματικών αποθεμάτων, ο οποίος δημιουργεί νέες καταθέσεις, νέο χρήμα δηλαδή από το πουθενά.

Όχι συμπτωματικά, ο πρώην οικονομολόγος του Χάρβαρντ και του ΔΝΤ Kenneth Rogoff μόλις πριν λίγες μέρες δημοσίευσε βιβλίο που φέρει τον μακάβριο βαρύγδουπο τίτλο “Η κατάρα των μετρητών” [3]. Το βιβλίο συγκεντρώνει πομπώδεις επαίνους στο πίσω εξώφυλλο από “κορυφαίους” επαγγελματίες οικονομολόγους όπως ο Ben Bernanke, ο Alan Blinder, και ο Michael Woodford. Ο Rogoff στο βιβλίο του ζητεί την κατάργηση όλων των μετρητών, όχι μόνο των χαρτονομισμάτων μεγάλης αποτίμησης [4]. Ενώ παραδέχεται ότι τα μετρητά έχουν κάποια πλεονεκτήματα, ο Rogoff προβαίνει στον συγκλονιστικό ισχυρισμό πως το μεγαλύτερο μέρος των 1.400 δισεκατομμυρίων δολαρίων αμερικανικού νομίσματος σε κυκλοφορία, χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και για τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η εμπορία ανθρώπων και η τρομοκρατία. 

Α και ναι! Ο Rogoff υποστηρίζει επίσης ότι μια οικονομία χωρίς μετρητά θα κάνει τη νομισματική πολιτική πιο αποτελεσματική με τον εξαναγκασμό των αποταμιευτών να ξοδεύουν ασύστολα κάθε φορά που οι κεντρικοί τραπεζίτες – συμβουλευμένοι απο “πάνσοφους” μακροοικονομολόγους, όπως ο Rogoff – αποφασίζουν ότι το “φυσικό” ή “βέλτιστο” επιτόκιο για την οικονομία έχει καταστεί βαθιά αρνητικό.

Τα μετρητά είναι αναμφισβήτητα μια ευλογία για τους παραγωγικούς εργαζόμενους, τους αποταμιευτές και τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να προστατεύσουν τα κερδισμένα με ιδρώτα, θυσίες και στερήσεις χρήματα τους από τις παρανοϊκές θεωρίες και τα συστήματα απάτη που προωθούνται από κρατιστές και κεντρικούς τραπεζίτες όπως αυτοί που συμβουλεύει ο Rogoff.

Joseph T. Salerno – Mises.org

Μετάφραση για την σελίδα: Ευθύμης Μαραμής

[1] http://www.dailymail.co.uk/news/article-3749817/RBS-bank-set-negative-rates-s-charging-large-firms-hold-cash-families-next.html#ixzz4I4PsM3jf

[2] http://www.zerohedge.com/news/2016-08-17/banks-ponder-vault-cash-response-negative-rates-lending-reality-nutshell

[3] https://www.amazon.com/dp/B01EMADYJ2/ref=as_sl_pc_tf_lc?tag=lewrockwell&camp=213381&creative=390973&linkCode=as4&creativeASIN=B01EMADYJ2&adid=187DP7NN8PBC0RD8XFXQ&&ref-refURL=https%3A%2F%2Fwww.lewrockwell.com%2F%3Fpost_type%3Darticle%26p%3D601165%26preview%3Dtrue%26n_preview_id%3D601165%26preview_nonce%3D8d47b650d2#nav-subnav

[4] http://www.economist.com/blogs/economist-explains/2016/08/economist-explains-11?fsrc=scn%2Ffb%2Fte%2Fbl%2Fed%2F

Ευθύμης Μαραμής
Ο Ευθύμης Μαραμής γεννήθηκε το 1971 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικά στο Mises Institute, στο Auburn της Alabama στις ΗΠΑ και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
801ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,710ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ