31.7 C
Athens
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023
spot_img

Η Συνέντευξη του Διαμαντή Καρασούλα (ΔΙΕΣΥ Ηλείας) στην Εφημερίδα Πατρίς: «Η ΝΔ πρέπει να υπερασπιστεί ξανά τις εθνικές αξίες»

Καταρχήν να μας “συστήσετε” το Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών και ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;

Το Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών αποτελεί μια προσπάθεια ενεργών πολιτών να τοποθετήσουν στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου μια ελληνική πρόταση για το συντηρητισμό που εμπεριέχει τις αξίες της προάσπισης της εθνικής ταυτότητας, των πολιτιστικών και θρησκευτικών παραδόσεων του τόπου. Είναι ένας φορέας παραγωγής και σύνθεσης πολιτικής σκέψης που έρχεται μέσα από Άρθρα και επιστημονικές μελέτες, εκδηλώσεις, έκδοση βιβλίων αλλά και μέσα από τον επίσημο διαδικτυακό του χώρο (www.syntiritikoi.gr) να θέσει στη σωστή τους βάση τα θέματα της φιλελεύθερης οικονομίας -η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην Χώρα μας μέχρι τώρα-, της παιδείας, της μετανάστευσης κοκ, θέματα που η Δεξιά αντιμετώπισε μέχρι σήμερα άτολμα και πάντα με τον τρόπο που έθετε την πολιτική ατζέντα η Αριστερά. Το ΔΙ.Ε.ΣΥ λοιπόν φιλοδοξεί να συσπειρώσει όχι μόνο τον κόσμο της συντηρητικής παράταξης αλλά και κάθε πολίτη που θεωρεί αναγκαία την ανάδειξη των συντηρητικών ιδεών και της εθνικής ατζέντας στον πολιτικό διάλογο. Όσον αφορά εμένα, είμαι Μέλος και Εκπρόσωπος του Δικτύου στην Ηλεία μέχρι και την διαδικασία ανάδειξης των οργάνων του.

Μπορεί ένα τέτοιο δίκτυο να προσεγγίσει νέους ανθρώπους; Ο συντηρητισμός δεν είναι μία παρωχημένη έννοια που μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα σε μία κίνηση που θέλει να πρεσβεύει κάτι καινούργιο;

Ξέρετε, η δική μου γενιά μπορεί να αποστρέφεται τα κόμματα αλλά είναι βαθύτερα πολιτικοποιημένη από προηγούμενες γενιές που μετέφραζαν την πολιτικοποίηση σε αφισοκολλήσεις και εξάρτηση από πολιτικά γραφεία. Γιαυτό και αντιλαμβάνεται ποιες ιδέες ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις και τα πραγματικά της προβλήματα. Όταν εμείς μιλάμε για “συντηρητισμό” δεν εννοούμε ούτε την οπισθοδρόμηση ούτε την στασιμότητα αλλά για την απάντηση στον “προοδευτισμό” της Αριστεράς που στην πραγματικότητα είναι η συντήρηση νοοτροπιών και παθογενειών του παρελθόντος προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα. Την απάντηση στον δήθεν εκσυχρονισμό που αρνείται ήθη, αρχές και αξίες αιώνων χωρίς να μας λέει με τι θα τις αντικαταστήσει, στον φεντεραλισμό που καταργεί τα εθνικά σύνορα. Είναι η ιδεολογία που απαντά στην σημερινή οικονομική κρίση του υπερδανεισμού και του καταναλωτισμού, στο αίτημα για επιστροφή στις εθνικές κοινωνίες, την εθνική ασφάλεια και τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης, αιτήματα που εκφράστηκαν σε όλη την Ευρώπη με την ενδυνάμωση των πολιτικών άκρων.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, πώς βλέπετε την πορεία της χώρας και της κυβέρνησης;

Πέρυσι τέτοια εποχή μιλούσαμε για μειώσεις φόρων, για πρωτογενές πλεόνασμα έστω και οριακό, για ανάπτυξη που θα ξεπερνούσε το 2,5%. Όλα αυτά είχαν επιτευχθεί με σκληρή προσπάθεια η οποία ανακόπηκε ξαφνικά από τον κ.Τσίπρα, ο οποίος υποσχέθηκε στους πολίτες έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης χωρίς λιτότητα και μνημόνια, έναν δρόμο που τελικά δεν υπήρχε. Η χώρα διολίσθησε σε μια επτάμηνη περιπέτεια κατά την οποία οι θυσίες των πολιτών εξανεμίστηκαν, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, το τραπεζικό σύστημα παρέλυσε και η ανάγκη νέου δανεισμού οδήγησε σε ένα νέο μνημόνιο, πιο σκληρό αλλά και πιο υφεσιακό από τα δύο προηγούμενα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κατά 90% φορομπηχτικό σε μια περίοδο που οι πολίτες έχουν εξαντλήσει τις φοροδοτικές τους ικανότητες. Τα μέτρα αυτά θα ισοπεδώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγροτική παραγωγή και υπό αυτή την έννοια θεωρώ πολύ δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι του. Μεγάλο μέρος των πολιτών θα οδηγηθεί σε αναγκαστική στάση πληρωμών με προφανείς συνέπειες για τα δημόσια έσοδα και τις προβλέψεις του προγράμματος. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος.

Βρισκόμαστε προ των πυλών για την εκλογή νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία. Πώς βλέπετε τα εσωκομματικά και τους τέσσερις διεκδικητές;

Η αλήθεια είναι ότι η εσωκομματική διαδικασία στην Νέα Δημοκρατία δεν παρουσιάζει το πολιτικό ενδιαφέρον που θα ανέμενε κανείς. Δεν ανακινεί κανένα ιδεολογικό ρεύμα στη Δεξιά, δεν ενεργοποιεί κοινωνικές δυνάμεις, ωστόσο παραμένει μια ευκαιρία για την ΝΔ να έρθει ξανά σε επικοινωνία με τον κόσμο της Παράταξης και να στείλει μήνυμα ανανέωσης στην κοινωνία. Η ανανέωση όμως αυτή θα πρέπει να είναι πραγματική και όχι επικοινωνιακή. Η ΝΔ πρέπει να μιλήσει ξανά στην παραδοσιακή της βάση, στον απογοητευμένο κόσμο που μετακινήθηκε τα τελευταία χρόνια στα δεξιά της (ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή κλπ). Να υπερασπιστεί τις εθνικές αξίες και την διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας μέσα στην Ευρώπη και την παγκοσμιοποίηση. Να δώσει σαφές ιδεολογικό στίγμα αποτελώντας από την μία τον φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό πυλώνα της χώρας αλλά ταυτόχρονα και τον εκφραστή των εθνικών ιδεών όπως όλα τα συντηρητικά κόμματα που κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη. Νομίζω ότι αυριανός αρχηγός της ΝΔ πρέπει να είναι αυτός που αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα και μπορεί να την υπηρετήσει.

Ανεξαρτήτως εκλογής προσώπου η Νέα Δημοκρατία θα είναι δυνατή την επόμενη ημέρα, με δεδομένο ότι η “προεκλογική περίοδος” εξελίσσεται με αρκετές κόντρες;

Δεν πιστεύω ότι η ΝΔ κινδυνεύει απ’ το ενδεχόμενο της διάσπασης αλλά της πολιτικής απαξίωσης. Αν η εκλογή αρχηγού δεν πείσει την κοινωνία ότι η ΝΔ άλλαξε ουσιαστικά και παραμένει ένα κλειστό κόμμα, μέσο σταδιοδρομίας για πολιτικούς γόνους με τζάκια και φέουδα τότε αργά η γρήγορα θα απαξιωθεί και θα “πασοκοποιηθεί”.
Απ’ τις 23 Νοεμβρίου, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα εκλεγεί, η ΝΔ θα πρέπει να ανταποκριθεί -επιτέλους- στον συνταγματικό της ρόλο. Στην άσκηση συγκροτημένης και σκληρής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που καταστρέφει τη χώρα από ιδεοληψία και ανικανότητα. Άλλωστε η Παράταξη σύντομα θα κλιθεί να υπηρετήσει ξανά τον ιστορικό της ρόλο: Να σηκώσει την Ελλάδα όρθια απ’ τα συντρίμμια των σοσιαλιστικών ψευδαισθήσεων.

Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης
Ο Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης είναι Πολιτικός Επιστήμων, υποψήφιος Δρ. Γεωπολιτικής και απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε εξειδίκευση στην Πολιτική Επικοινωνία και Ανάλυση, ενώ έχει διατελέσει επικοινωνιακός σύμβουλος και Campaign Manager. Εργάζεται στον ναυτιλιακό κλάδο. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Cardiff University και το Institute of Chartered Shipbrokers με εξειδίκευση στη Ναυτιλιακή Πολιτική και στην επίλυση ναυτασφαλιστικών διαφορών. Είναι Ιδρυτής και Συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, στην εφημερίδα Δημοκρατία και επιστημονικός συνεργάτης της μηνιαίας επιθεώρησης «Νέα Πολιτική».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
797ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,710ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ