21.9 C
Athens
Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023
spot_img

Η Λογική και η Ασφάλεια: Τα Δεδομένα και οι Βαρουφακολογίες

 

Πολλά πράγματα δεν περιμένω από το πολιτικό σύστημα, αλλά δεν τα περιμένω πριν οι ίδιοι οι πολίτες αλλάξουν. Εκεί είναι το πραγματικό κλειδί της ευημερίας, οι ίδιοι μας οι πολίτες. Θα προσπαθήσω στο παρακάτω κείμενο να βάλω μια πτυχή λογική σε ορισμένα πράγματα που ο κόσμος τα έχει λίγο μπερδέψει.

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Η διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή την στιγμή μεταξύ κυβέρνησης και “θεσμών”, δεν μπορούμε εμείς να γνωρίζουμε τι πραγματικά είναι και σε τι ύφος γίνεται και πολύ περισσότερο με τι σκοπό. Ήδη προσωπικά τα σενάρια που σκέφτομαι είναι άπειρα και δεν υπάρχει λόγος να πούμε κανένα από αυτά γιατί είναι απλά λόγια του αέρα. Μπορούμε όμως όλοι οι Έλληνες να δεχτούμε ένα μίνιμουμ, ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Και πράγματι για το αποτέλεσμα έχουμε ήδη πολλά να πούμε.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Αυτό που έχουμε είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έριξε με την μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την κυβέρνηση Σαμαρά (Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ) επικαλούμενοι μια ατζέντα παροχών Α. Το τι λέει αυτή η ατζέντα γνωρίζουμε όλοι.

Από την στιγμή που άρχισε η διαπραγμάτευση και μετά έχουμε τα εξής:

α) αναγνώριση του χρέους από την πλευρά της κυβέρνησης. Τα περί “επαχθούς” και “επονείδιστου” χρέους πάει περίπατο.

β) οι διεκδικήσεις είναι οι ίδιες που είχε και η κυβέρνηση Σαμαρά και ουσιαστικά είναι οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων στο Eurogroup του 2012.

γ) οι παράγοντες που αποτελούν αυτό το σύνολο που ονομάζαμε “Μνημόνιο” απλά αλλάζουν όνομα, κατά τα άλλα παραμένουν ίδιοι…

Αυτή την στιγμή τα παραπάνω έχουμε. Τίποτα περισσότερο από όσα είχανε προεκλογικά εξαγγελθεί. Αυτά είναι τα δεδομένα και μάλλον είναι ουδέτερα στην διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Στο επίπεδο το Εσωτερικό όμως υπάρχουν ορισμένα δεδομένα, μάλλον αρνητικά. Ήδη έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες του έτους. Ακόμα και αν το πρωτογενές πλεόνασμα γίνει αποδεκτό για ποσοστό στα 1,5% για φέτος, θα πρέπει να επιτύχουμε τον ίδιο στόχο που με τόση δυσκολία πετύχαμε πέρυσι μέσα σε 10 μήνες, όχι σε 12 και με τον Δεκέμβρη τον χειρότερο δημοσιονομικά μήνα.

Εκτός των παραπάνω μέσα στο δίμηνο αυτό είχαμε τα εξής αποτελέσματα στην Οικονομία:
α) μόνο τον Ιανουάριο των εκλογών οι θέσεις απασχόλησης μειωθήκανε κατά 9.273,  όταν την προηγούμενη χρονιά, την ίδια περίοδο ήταν μεγαλύτερη κατά 6.397 θέσεις εργασίας. [1].

β) το ταμειακό έλλειμμα ξεκινάει από τα 217 εκατ. ευρώ ήδη από την αρχή του χρόνου. [2].

γ) 18 δις ευρώ έχουν “πετάξει” από τις Τράπεζες το τελευταίο δίμηνο με όλη αυτή την ιστορία. [3].

Άρα υπήρξε ήδη μια μεγάλη δυσμενής κατάσταση στην Οικονομία λόγω όλης αυτής της αστάθειας που προκάλεσαν οι πρόωρες εκλογές και η “κόντρα” – κατά τα φαινόμενα – της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Επιπλέον πρέπει να επισημάνουμε και ορισμένα πράγματα στους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι μέρος της αποπληρωμής του χρέους. Από το πρωτογενές πλεόνασμα θα πληρωθεί μέρος των νέων Ομολόγων (που αντικαταστήσανε τα παλιά), ώστε το χρέος να αρχίσει να απομειώνεται γρηγορότερα. Όσο πιο αργά αποπληρώνουμε τόσο περισσότερο παρατείνουμε τον Μηχανισμό Στήριξης, δηλαδή το Μνημόνιο.

Γιατί το να διώξεις το Μνημόνιο, δεν είναι ούτε το να του αλλάξεις όνομα, ούτε να το εξηγήσεις στον λαό μας στα κομμάτια του, ούτε να καταρρεύσεις και τέλος. Το να διώξεις το Μνημόνιο σημαίνει το να δανειστείς και πάλι από τις αγορές και να αποπληρώνεις κανονικά τα χρέη σου χωρίς υποστήριξη από πουθενά αλλού. Αυτό είναι το “διώχνω το Μνημόνιο” στην πράξη. Γιατί στα λόγια μόνο ως τώρα το έχουν διώξει όλοι (και ο Σαμαράς συμπεριλαμβανομένου).

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για να κρίνουμε αν αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικό ή αρνητικό, θα πρέπει να ισοσταθμίσουμε όσα χάσαμε από όλα αυτά με όσα κερδίσαμε σαν χώρα. Όχι απαραίτητα στις τσέπες μας (που και εκεί τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα για λίγους και χειρότερα για τους πολλούς). Και αυτή η αποτίμηση στο μυαλό του καθενός μας πρέπει να γίνει με δεδομένα, όχι με ευχολόγια, όχι με επιθετικούς προσδιορισμούς που απομακρύνουν το μέσο μυαλό από την πραγματικότητα και την αλήθεια.

Προσωπικά τα δεδομένα τα βλέπω εξαιρετικά δυσμενή. Τείνω να θεωρώ ότι έγινε μεγάλη ζημιά στην Οικονομία μας και στο κύρος της χώρας μας για κανένα όφελος. Γιατί το όφελος από όλο αυτό δεν το βλέπω. Το “Μνημόνιο” παραμένει με άλλη ονομασία και οι όροι είναι ακριβώς ίδιοι με πριν. Κανείς όρος δεν έχει αλλάξει και κανένα καθεστώς. Και ενώ αυτό είναι εμφανές όταν κάνουν δηλώσεις οι ξένοι, όταν κάνει δηλώσεις ο Βαρουφάκης ακόμα και εγώ που τα γνωρίζω σε έναν βαθμό αυτά τα πράγματα χάνομαι στα επίθετα, την αοριστολογία και την ασάφεια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο – αν το παρατήρησε κανείς – ότι μετά το τελευταίο Eurogroup ο Βαρουφάκης έκανε δύο δηλώσεις, μια στα ελληνική και μια στα αγγλικά λέγοντας άλλα εντελώς πράγματα…και το πρόβλημα δεν είναι οι μεταφραστές…

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ

Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης
Ο Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης είναι Πολιτικός Επιστήμων, υποψήφιος Δρ. Γεωπολιτικής και απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε εξειδίκευση στην Πολιτική Επικοινωνία και Ανάλυση, ενώ έχει διατελέσει επικοινωνιακός σύμβουλος και Campaign Manager. Εργάζεται στον ναυτιλιακό κλάδο. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Cardiff University και το Institute of Chartered Shipbrokers με εξειδίκευση στη Ναυτιλιακή Πολιτική και στην επίλυση ναυτασφαλιστικών διαφορών. Είναι Ιδρυτής και Συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, στην εφημερίδα Δημοκρατία και επιστημονικός συνεργάτης της μηνιαίας επιθεώρησης «Νέα Πολιτική».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,320ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ