18.1 C
Athens
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023
spot_img

Γιατί ο Μητσοτάκης είναι Κεντροαριστερός

Η Αριστερά πάντοτε κατευθύνει την πολιτική συζήτηση στα δικά της ιδεολογικά μέτρα. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, όταν έχουν την εξουσία οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι και ελέγχουν αποτελσματικότερα τα νότια σύνορα της χώρας, η αντίστοιχη αριστερά που είναι οι Δημοκρατικοί, φωνασκούν κατηγορώντας τους πρώτους ως ρατσιστές που κρατούν τους λαθρομετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έτσι είναι παντού η Αριστερά στην Δύση, μπροστάρης των επιχειρήσεων που θέλουν φθηνά εργατικά χέρια, με «ανθρώπινο» προσωπείο πίσω από το οποίο κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο του λαθροδιακινητή.

Στην Ελλάδα τώρα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατηγορείται από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ ως «ακροδεξιά». Και πάλι, για να μετακινήσει την ατζέντα του ιδεολογικού διαλόγου αριστερότερα, η Αριστερά, σκοπίμως συγχέει τις έννοιες για να προσαρμοστούν όλοι στην ιδεολογική της ηγεμονία.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας κλασσικός κεντροαριστερός πολιτικός. Και εξηγούμαι.

Στο λαθρομεταναστευτικό ναι μεν έχουν περιοριστεί οι ροές (ας ανανεώσουμε αυτήν την εκτίμηση το καλοκαίρι που ο κόβιντ μετά από δύο χρόνια πιθανόν θα έχει εξασθενίσει) αλλά από την άλλη οι απελάσεις είναι σε τραγικά χαμηλά νούμερα. Όλοι είδαν, ασχέτως εάν τα συστημικά ΜΜΕ προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους, την επίδειξη ισχύος στην οποία προέβησαν οι Πακιστανοί στο Σύνταγμα. Η χώρα μας έχει 600.000 άδειες παραμονής περίπου με επίσημα στοιχεία. Κανένας σοβαρός κεντροδεξιός πολιτικός με περίπου 1 εκατομμύριο μετανάστες στην χώρα του την στιγμή που υπάρχει δημογραφικός μαρασμός δεν θα σταματούσε να κάνει απελάσεις. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όλα καταδεικνύουν ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί την παρουσία αυτού του όγκου των μεταναστών στην χώρα. Είναι και οι δηλώσεις του που συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση «Η άνοδος της ξενοφοβίας, του νατιβισμού και του ρατσισμού είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα στην Ευρώπη, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Άραγε ο «νατιβισμός» που φυσικά είναι έκφραση στην οποία υποστηρίζεται ότι οι αυτόχθονες θα πρέπει να είναι η πλειοψηφία των κατοίκων ενός Έθνους γιατί πρέπει να πολεμηθεί από έναν κεντροδεξιό Πρωθυπουργό που πιστεύει στην έννοια του Έθνους; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Η ιδέα του Έθνους που ασπάζεται ο Μητσοτάκης είναι αυτή του πολυπολιτισμικού Έθνους, κλασσική ατζέντα και ιδεολογικό πρόταγμα της κεντροαριστεράς και σε καμμία περίπτωση της κεντροδεξιάς. Είχε άλλωστε δηλώσει «Είμαι υπερήφανος να βλέπω μια κοινωνία η οποία μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική».

Στο ζήτημα της Ελευθερίας. Ο Μητσοτάκης μας είπε στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Χατζηνικολάου ότι η μάσκα θα χρησιμοποιείται και μετά την πανδημία όπως συμβαίνει στην Ανατολή δηλαδή. Ιδού τι δήλωσε: «Μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος να πάει σε νοσοκομείο χωρίς μάσκα. Πιστεύω ότι και τον επόμενο χειμώνα στα ΜΜΜ όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ανατολής, πολύ συμπολίτες μας θα επιλέξουν να φοράνε μάσκα για να προστατευθούν όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλα από την γρίπη και το απλό κρύωμα. Η μάσκα μπήκε στη ζωή μας και είναι μια από τις θετικές παρακαταθήκες». Η θέση αυτή, όπως και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι θέσεις οι οποίες δεν προσιδιάζουν σε ένα κεντροδεξιό σχηματισμό. Η ατομική ελευθερία βρίσκεται στην κορωνίδα των αξιών της κεντροδεξιάς και είναι μόνον η σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία και πρακτική εκείνη που πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να είναι μία πατερναλιστική φιγούρα που θα παρεμβαίνει συχνά πυκνά για να σώζει τους πολίτες «για το καλό τους» επειδή «ξέρει καλύτερα». Η κεντροδεξιά δεν ασπάζεται αυτήν την αριστερίστικη παρέκβαση προς τον ολοκληρωτισμό αφού πιστεύει στην ατομική ευθύνη. Άλλωστε, ιδίως για το ζήτημα των μασκών, όλοι γνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο μέτρο ισχύει στα πιο σκληρά ολοκληρωτικά καθεστώτα της Ανατολής που έχουν Αριστερό πρόσημο.

Αλλά και στο ζήτημα της καμπάνια για τους ΛΟΑΤΚΙ και τους λαθρομετανάστες επικρατεί ένα ανελεύθερο καθεστώς με κεντροαριστερές απόψεις. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έφτιαξε ολόκληρη καμπάνια που έπαιξε στα συστημικά ΜΜΕ «για θέματα ρατσισμού, μισαλλοδοξίας & εγκλημάτων μίσους». Εγκλημάτων μίσους επαναλαμβάνω!!! Εκεί μας παρουσίασαν την Σαχάρ με μαντήλα στην «δεύτερη πατρίδα» της (καν δεν αναφέρεται η Ελλάδα) την στιγμή που η φίλη μου η Ελένη που ζει στην Βικτωρίας δεν μπορεί να αναγνωρίσει ότι ζει στην πρώτη της πατρίδα. Πατρίδα δεν είναι η καταγωγή, η γλώσσα και η κουλτούρα; Όταν βγαίνει η Ελένη στην γειτονιά της δεν βλέπει κανέναν αυτόχθονα, δεν ακούει ούτε διαβάζει Ελληνικά γύρω της και η κουλτούρα των γύρω της είναι ισλαμιστικού τύπου. Αυτή η πρόταση σύμφωνα με τη νέα καμπάνια του Υπουργείου Δικαιοσύνης πιθανόν και να υποκινεί κάποιον αναγνώστη να προβεί σε «έγκλημα μίσους». Εάν λοιπόν δεν μπορώ να διατυπώσω αυτήν την πρόταση σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτώ πριν το τι επιτρέπεται και το τι δεν επιτρέπεται να πω. Επιτρέψτε μου να σας πω λοιπόν ότι τέτοιου είδους καμπάνιες είναι ανελεύθερες, μετασοβιετικού τύπου ανάπλασης του νέου ανθρώπου από το κράτος και όχι φιλελεύθερες, πολλώ δε μάλλον εθνικές. Μία τέτοια καμπάνια κανονικά θα ήταν προνομιακό πεδίο ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και πρωθυπουργού.

Στα δύο λοιπόν βασικά ζητήματα που άπτονται της κεντροδεξιάς κοσμοθέασης, στο Έθνος και την Ελευθερία, ο Πρωθυπουργός εντάσσεται καθαρά στον χώρο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Για να μην αναφερθούμε σε άλλες του δηλώσεις για το γεγονός ότι τιμά τους αγώνες της αριστεράς.

Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης
Ο Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης είναι Πολιτικός Επιστήμων, υποψήφιος Δρ. Γεωπολιτικής και απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε εξειδίκευση στην Πολιτική Επικοινωνία και Ανάλυση, ενώ έχει διατελέσει επικοινωνιακός σύμβουλος και Campaign Manager. Εργάζεται στον ναυτιλιακό κλάδο. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Cardiff University και το Institute of Chartered Shipbrokers με εξειδίκευση στη Ναυτιλιακή Πολιτική και στην επίλυση ναυτασφαλιστικών διαφορών. Είναι Ιδρυτής και Συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, στην εφημερίδα Δημοκρατία και επιστημονικός συνεργάτης της μηνιαίας επιθεώρησης «Νέα Πολιτική».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
759ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ