23.9 C
Athens
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023
spot_img

Ευτυχισμένο, Σοσιαλ – ληστρικό 2016!

Χθες κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός για το 2016. Ο πρώτος Προϋπολογισμός της παρούσας κυβέρνησης. Δεν έχουν προλάβει να γίνουν γνωστά πολλά πράγματα. Δεν έχει προλάβει να γίνει σοβαρά συζήτηση επί των θεμάτων που αφορά. Η όποια συζήτηση θα γίνει εντός της εβδομάδας μέχρι να έρθει η ψήφιση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Κατ’ αρχάς είναι εμφανές από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2014 ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τα πήγε εξαιρετικά καλά και όλα τα στοιχεία ήταν θετικότερα των προηγούμενων ετών από την αρχή της κρίσης. Όλα τα στοιχεία που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση τα επιβεβαιώνει και αυτή η Έκθεση φυσικά, αφού δεν άλλαξαν τα λογιστικά πρότυπα. Επομένως προφανώς η τωρινή κυβέρνηση, τέως αντιπολίτευση, μάλλον ξεπέρασε την αλήθεια με άλλο ένα ψέμα την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση. Κοινώς, σαν αντιπολίτευση προκειμένου να ροκανίσει την κυβέρνηση έλεγε ψέματα. Ας το αντιπαρέλθουμε αυτό γιατί υποτιμά άλλα μεγαλύτερα ψέματα που είπε στους Έλληνες ψηφοφόρους αυτή η κυβέρνηση και ας πάμε στην ουσία.

Ανέλπιστο για όλους ήταν ότι τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 θα είναι μηδενικός σε πραγματικά μεγέθη. Αυτό σημαίνει ότι η πτώση κατά -2,3% που προβλέπονταν από την αναστάτωση που έφερε στην οικονομία η παρούσα κυβέρνηση και στην οποία συμφωνούσαν όλοι οι φορείς, Ελλάδος και Εξωτερικού, εξαφανίστηκε. [1]. Μου είναι και εμένα απορίας άξιο πως εξαφανίστηκε αυτό το μέγεθος. Προφανώς δεν ήταν κάποια θεμελιώδης βελτίωση στην οικονομία, καθώς ο ίδιος προϋπολογισμός προβλέπει ύφεση κατά 0,7 την επόμενη χρονιά. Επομένως αυτό ήταν μια πρόσκαιρη ανισορροπία.

Πιστεύω ότι η περαιτέρω πτώση των τιμών λόγω της μείωσης των τιμών πετρελαίου, η αύξηση της κατανάλωσης από τον φόβο του κουρέματος καταθέσεων, και η μείωση των εισαγωγών λόγω Capital Controls έκαναν ένα μαγείρεμα χωρίς προηγούμενο στα στοιχεία για την φετινή χρονιά. Ενώ οι Εξαγωγές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα για την χρονιά, οι επιχειρήσεις μη μπορώντας να εισάγουν λόγω των Capital Controls μείωσαν τις εισαγωγές τους.

Φυσικά το ότι η μεταβολή του ΑΕΠ κινήθηκε σε μηδενικά επίπεδα για το 2015 δεν σημαίνει ότι τα πράγματα πήγαν καλά για το έτος. Όλο το βάρος της κακής κυβερνητικής πολιτικής πέρασε στις Τράπεζες. Οι καταθέσεις μειώθηκαν σε τρομακτικό επίπεδο. Είτε έγιναν κατανάλωση (ανεβάζοντας τεχνητά εκείνη την περίοδο το ΑΕΠ), είτε πέταξαν από την χώρα για άλλες πολιτείες. Όλο το βάρος της ανεπάρκειας της η κυβέρνηση το πέρασε στις Τράπεζες. Όπως η ίδια παραδέχεται στην Εισηγητική της Έκθεση, η κατάρρευση του Τραπεζικού Συστήματος και η επιβολή Capital Controls θα έχει μια «μεταφερόμενη αντίδραση» (carry over effect) την επόμενη χρονιά με το έτος σύμφωνα με τις προβλέψεις να κλείνει με ύφεση στο -0,7%. [2, σελ.21]. Τώρα απαιτούνται για τις Τράπεζες περίπου 25 δις, 10 δις εκ των οποίων η κυβέρνηση τα έχει λόγω δανείων που της δίνει ο Μηχανισμός Στήριξης, ενώ λείπουν άλλα 15 τα οποία πρέπει μόνη της να τα βρει, από αποκρατικοποιήσεις ή κατασχέσεις περιουσιών για τα μη εξυπηρετούμενα και συνδυασμό των δύο αυτών πολιτικών.

Αυτή η μείωση των Εισαγωγών λόγω Capital Controls οδήγησε σε κλείσιμο της ψαλίδας των Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών. Μειώθηκαν οι Εξαγωγές της χώρας κατά 6,8% αλλά μειώθηκαν και οι Εισαγωγές κατά 12,9% την ίδια περίοδο. Η ίδια η κυβέρνηση αιτιολογεί αυτή την «βελτίωση» στην μείωση της Διεθνούς Τιμής του Πετρελαίου, το οποίο κυρίως το εισάγουμε (αυτό είναι τυχαίο γεγονός αλλά καλό) και στην μείωση των Επενδύσεων σε πλοία των Ελλήνων Εφοπλιστών (αυτό είναι επίπτωση της κυβερνητικής πολιτικής και είναι κακό). [2,σελ.24]. Το δεύτερο είναι κακό, γιατί η επένδυση των εφοπλιστών είναι χρήμα στην χώρα και θέσεις εργασίας στα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με την Απασχόληση – Ανεργία φαίνεται ότι η Ανεργία κινήθηκε πτωτικά με αντίστοιχη κίνηση της Απασχόλησης ανοδικά. Αυτό η κυβέρνηση δεν το εξηγεί επαρκώς, δεδομένης της μηδενικής μεταβολής του ΑΕΠ (έστω να δεχθούμε ότι έτσι θα κλείσει η χρονιά). [2, σελ.22]. Προσωπικά πιστεύω ότι η αύξηση της κατανάλωσης από την αντίστοιχη μείωση των καταθέσεων δημιούργησε περιοδικά θέσεις εργασίας. Η αναταραχή διεθνώς οδήγησε το καλοκαίρι πολλούς τουρίστες στην χώρα και αυτό πιστεύω επίσης ότι έπαιξε τον ρόλο του. Όπως επίσης τα λεφτά που ρίχνει η ΕΚΤ στην Ευρώπη για να ανεβάσει λίγο τους ρυθμούς ανάπτυξης, να αντιστρέψει τον αποπληθωρισμό και να εξομαλύνει την πορεία της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Η κυβέρνηση προβλέπει το εξής οξύμωρο στον Προϋπολογισμό της, το οποίο δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει και δεν το εξηγεί θεωρώ επαρκώς. Ενώ προβλέπει ύφεση για το 2016 ύψους 0,7%, δηλαδή πτώση του ΑΕΠ, προβλέπει στον ίδιο Προϋπολογισμό σταθεροποίηση της ανεργίας για το 2016. [2, σελ.27, Πίνακας 1.3]. Αυτό είναι λίγο περίεργο σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, περίπου όσο περίεργη ήταν η μείωση της φετινής ανεργίας. Μείωση της κατανάλωσης, μείωση του ΑΕΠ, μείωση των Επενδύσεων, που πάνε οι άνεργοι ακριβώς; Υπάρχει στον ίδιο πίνακα μια πρόβλεψη για αύξηση των εξαγωγών κατά 1,9% ίσως εκεί να ποντάρεται η ισοστάθμιση του επιπέδου ανεργίας από την μείωση που θα επέλθει για όλα τα προηγούμενα μεγέθη.

Μετά έρχεται η δημοσιονομική πολιτική, όπου αναφέρονται τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να ισορροπήσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Εκεί μιλάμε για μια λαίλαπα στον κόσμο και τον λαό, που δήθεν η Αριστερά τόσο υπερασπιζόταν… δήθεν. Εύκολα λόγια όποτε ήταν αντιπολίτευση. Εκεί μιλάμε για μείωση των δαπανών κατά 2,5 δις ευρώ κυρίως από μείωση των συντάξεων (περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ), μείωση των παροχών των Ταμείων στους ασφαλισμένους, και αύξηση των εισφορών που συνολικά θα οδηγήσει μαζί με τα προηγούμενα σε εξοικονόμηση 1,1 δις Ευρώ από τις δαπάνες μόνο από το Ασφαλιστικό.[4]. Αυτά φυσικά είναι λεφτά της Μεσαίας κυρίως κοινωνικής τάξης, τους συνταξιούχους της οποίας θα πλήξει κυρίως η Μεταρρύθμιση του Κατρούγκαλου.

Το Υπουργείο Άμυνας όχι μόνο δεν θα αυξήσει τις δαπάνες της που δήθεν θα έδινε πίσω στους Στρατιωτικούς τα οφειλόμενα. Μια υπόσχεση δήθεν φυσικά που εξαγόρασε την ψήφο τους, αλλά από μειώσεις δαπανών θα εξοικονομηθούν 500 εκατομμύρια. Αυτό ούτε καν θα το ανέφερα, αλλά το αναφέρω για τους Στρατιωτικούς που εξαγοράσθηκαν από την κυβέρνηση με ψεύτικες υποσχέσεις.

Και τέλος έρχεται το κερασάκι στην τούρτα που είναι τα 3,2 δις έσοδα από αύξηση φόρων. Μείωση στο μισό του επιδόματος θέρμανσης, έτσι για καλό Χειμώνα από την κυβέρνηση της Αριστεράς που αγαπά τον λαό. Αύξηση του ΦΠΑ μιας που είναι ο φόρος που πλήττει περισσότερο τα χαμηλά στρώματα, επειδή η Αριστερά αγαπά τον λαό. Κατάργηση των απαλλαγών για την πληρωμή ΕΝΦΙΑ για να πληρώνουν όλοι, μέχρι και τα κατώτερα στρώματα τα οποία η «κακή» κυβέρνηση της Δεξιάς είχε απαλλάξει. Αύξηση της προκαταβολής φόρους στις επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες για να τιμωρηθεί το σύνολο των παραγωγικών συντελεστών της οικονομίας από την κυβέρνηση της Αριστεράς (τουλάχιστον σε αυτό είναι συνεπείς προς την ιδεολογία τους). Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο των Αγροτών που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους (έτσι γιατί τους ψήφισαν κουτοπόνηρα). Αύξηση στον φόρο του τζόγου συνολικά, που ως γνωστόν πλήττει κυρίως τα κατώτερα εισοδήματα τα οποία συμμετέχουν περισσότερο ειδικά σε περιόδους κρίσεως, επειδή η Αριστερά δήθεν νοιαζόταν για αυτά…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.

Η κυβέρνηση Συνέλληνες μου, λυπάμαι πολύ που θα το πω, αλλά όσους την ψήφισαν τους εξαγόρασε. Εξαγόρασε την ψήφο τους και τώρα που δεν έχει χρήμα τους αδειάζει και μαζί και όλους μας. Το χειρότερο κατ’ εμέ είναι ότι αν μπορούσε να δώσει όλα τα λεφτά αυτά που έταξε, χαντακώνοντας είτε άλλους, είτε τα παιδιά όλων μας σήμερα θα την χειροκροτούσαν! Αυτός ο αισχρός, κουτοπόνηρος τρόπος σκέψης είναι που έκανε μέρος του κόσμου αρχικά να τους στηρίξει και τώρα να περάσουμε όλοι μια χρονιά που όμοια της ποτέ δεν ζήσαμε! Ευτυχισμένο 2016!

ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΠΥΡΦΟΡΟΣ

Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης
Ο Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης είναι Πολιτικός Επιστήμων, υποψήφιος Δρ. Γεωπολιτικής και απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε εξειδίκευση στην Πολιτική Επικοινωνία και Ανάλυση, ενώ έχει διατελέσει επικοινωνιακός σύμβουλος και Campaign Manager. Εργάζεται στον ναυτιλιακό κλάδο. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Cardiff University και το Institute of Chartered Shipbrokers με εξειδίκευση στη Ναυτιλιακή Πολιτική και στην επίλυση ναυτασφαλιστικών διαφορών. Είναι Ιδρυτής και Συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, στην εφημερίδα Δημοκρατία και επιστημονικός συνεργάτης της μηνιαίας επιθεώρησης «Νέα Πολιτική».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
759ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ