27.5 C
Athens
Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
spot_img

Ελλάδα vs Τουρκία: Άμυνα, Οικονομία και Ισχύς

Του Institutional EC.

 

Σε ένα κράτος που απαιτείται βελτίωση των δημοσιονομικών του μεγεθών, οι δαπάνες για την άμυνα είναι συνήθως από τις πρώτες που θα υποστούν σημαντικές περικοπές. Η μείωση των αμυντικών δαπανών μπορεί να βελτιώνει τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά εξασθενεί την στρατιωτική ισχύ και δημιουργεί κενό ασφάλειας. Πολλοί προωθούν την άποψη ότι η άμυνα και η οικονομία βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Είναι όμως έτσι;

 

Η απάντηση είναι όχι. Η άμυνα και η οικονομία αποτελούν την βάση της εθνικής ισχύος. Ένα κράτος χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να εξοπλιστεί σωστά, αλλά και ένα κράτος χωρίς ισχυρή άμυνα δεν μπορεί να διατηρήσει ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον. Είναι μία σχέση αλληλεξάρτησης.

 

Η οικονομική κρίση στην χώρα μας φέρνει στο προσκήνιο την σχέση ανάμεσα σε οικονομία και άμυνα. Οι περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό της Ελλάδας σε συνδυασμό με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, δημιουργούν εύλογο προβληματισμό.

 

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, ο προϋπολογισμός άμυνας και ασφάλειας της γειτονικής χώρας το 2014 θα είναι αυξημένος κατά 1,6% , ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του ΑΕΠ. Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι οι κρυφές στρατιωτικές δαπάνες. Ενδεικτικά, η γραμματεία αμυντικής βιομηχανίας φέρεται να δαπανά τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια εκτός κρατικού προϋπολογισμού, εκ των οποίων τα μισά κατευθύνονται σε έρευνα και ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή ο ελληνικός αμυντικός προϋπολογισμός για το 2014 μειώνεται κατά 20%.

 

Πόσο έχουν επηρεάσει οι περικοπές την ισορροπία ισχύος των δύο χωρών; Στοιχεία από τον οργανισμό SIPRI δείχνουν ότι στις αρχές της περασμένης δεκαετίας οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας ήταν το 46,90 % των αντίστοιχων της Τουρκίας, δηλαδή 9,74 δις δολάρια για την Ελλάδα, έναντι 20,77 για την Τουρκία. Το ποσοστό αυτό βελτιώθηκε και το 2008 οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες έφτασαν στο 68,21% των τουρκικών, δηλαδή 11 δις δολάρια, έναντι 16,12 για την Τουρκία.

Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η ταυτόχρονη οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας ανέτρεψαν τα δεδομένα. Το 2012 το ποσοστό των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας ήταν μόλις το 38,84% των τουρκικών. Το ελληνικό κράτος δαπάνησε 6,97 δις δολάρια, ενώ το τουρκικό 17,91.

 

Τα στοιχεία που παρατέθηκαν δείχνουν ότι η μειωμένη χρηματοδότηση της άμυνας στην Ελλάδα δημιουργεί αργά αλλά σταθερά τις συνθήκες για διατάραξη του ισοζυγίου ισχύος ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα δημογραφικά δεδομένα, που επιβεβαιώνουν τις δυσμενείς τάσεις.

 

Για να διατηρηθεί η ισορροπία ισχύος, η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα. Αυτό σημαίνει αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού που θα είναι τεχνολογικά ανώτερος από της Τουρκίας. Έτσι, θα κερδηθεί η μάχη της ποιοτικής υπεροχής, έναντι της ποσοτικής που εκ των πραγμάτων θα έχει η Τουρκία.

 

Παράλληλα, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να στηρίζουν την οικονομία. Προς αυτή την κατεύθυνση η αμυντική βιομηχανία παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Οι καινοτόμες στρατιωτικές εφαρμογές μπορούν κατόπιν να χρησιμοποιούνται ως εξαγώγιμο προϊόν, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και αυξάνοντας το εθνικό εισόδημα.

            

Η ισχυρή άμυνα και η ισχυρή οικονομία όχι μόνο μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά οφείλουν να συνυπάρξουν. Η αμυντική βιομηχανία είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα τους. Η μάχη για την ισορροπία ισχύος πρέπει να κερδηθεί με κάθε θυσία και όπως λέει και ένα αρχαίο ρητό «αν θες την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο»..

Συντηρητικοι.gr

                                                                                            

Δημήτρης Παπαγεωργίου
Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πληροφορική και είναι Δημοσιογράφος, Πολιτικός Αναλυτής και ιδρυτής και Εκδότης του Πολιτικού Περιοδικού «PATRIA». Εργάζεται ως συντάκτης στην εφημερίδα Δημοκρατία και στην γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Junge Freiheit».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
762ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,310ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ