11.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023
spot_img

Βαρουφάκης: Πίσω από την Προπαγάνδα

 

Ήταν από τους λίγους καθηγητές που ρίσκαραν το κύρος τους με προβλέψεις. Φυσικά σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον πόσο εύκολο είναι να πετύχεις τις προβλέψεις σου; Έτσι παρά την συνεχή αποτυχία πρόβλεψης των μελλούμενων συνέχεια επέμενε σε καταστροφολογία και επόμενες προβλέψεις. Μάλιστα οι δηλώσεις του ήταν τόσο νεφελώδεις και ασαφείς που εκ των υστέρων τον είχαμε συνηθίσει να λέει ότι δεν εννοούσε αυτό αλλά κάτι άλλο…

Επομένως γιατί να διακινδυνεύει να λέει τόσα πολλά και ταυτόχρονα να πέφτει μέσα μόνο στην γενικότητα (που και κάθε οικονομολόγος θα έπεφτε); Η απάντηση ήρθε όταν τον είδα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί έγινε πλήρως κατανοητό ότι οι θέσεις του δεν είχαν να κάνουν με την προσπάθεια του να θέσει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου μια επιστημονική άποψη επί του θέματος, αλλά να κεφαλαιοποιήσει κάποια στιγμή την στήριξήξτου απέναντι σε ένα κόμμα. Άλλωστε και ο ίδιος δεν είναι αποτέλεσμα παρθενογένεσης. Οι σχέσεις του είναι σαφείς με τον Παπανδρέου και τον Στουρνάρα.

Το παρελθόν όμως πλέον δεν έχει σημασία. Δεν μας αφορά τί έλεγε και τί έκανε κάποτε, αλλά το τί κάνει τώρα, καθότι έγινε ο μεγάλος Τσάρος της Οικονομίας, όπως θέλουμε να αποκαλούμε τους Υπουργούς Οικονομικών της  χώρας. Και μάλιστα έχει εμπλέξει τον εαυτό του σε μια διαπραγμάτευση με έντονο χαρακτήρα.

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Ο συγκεκριμένος είναι βέβαιο ότι είναι γνώστης των μεθόδων διαπραγμάτευσης. Μάλιστα η στάση η οποία τηρεί είναι μια στάση που σχετίζεται με την “Θεωρία Παιγνίων”. Από εδώ και πέρα όμως τα σενάρια είναι άπειρα, και δεν επιθυμώ να διακινδυνεύσω να γίνω… Βαρουφάκης. Το τέλος μπορεί να είναι καλό, μπορεί να είναι και χειρότερο, δηλαδή να οδηγηθούμε σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό. Όλα παίζουν και δεν θέλω να είμαι καταστροφολόγος.

Άλλωστε οι Ευρωπαίοι ήδη από το τελευταίο Eurogroup  είχαν υποσχεθεί στον Σαμαρά ότι αν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους (που τους πέτυχε) κάτι θα δώσουν στην χώρα και αυτό είχαν πει ότι θα ήταν μια ελάφρυνση του χρέους. Επομένως ούτως ή άλλως κάτι θα έδιναν. Ας το καρπωθεί ο Βαρουφάκης και αν το αυξήσει κιόλας τότε να του το αναγνωρίσουμε.

Οι Δεξιοί βάζουμε πάνω από όλα την χώρα μας. Επομένως εύχομαι ο κος Βαρουφάκης να ξέρει τί κάνει και να επιτύχει κάτι σημαντικό για τη χώρα. Ωστόσο θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να μην είναι ένα νέο…Μνημόνιο. Τώρα μπορεί να ονομαστεί διαφορετικά, όμως πάλι το ίδιο θα είναι. Οι όροι επίσης μπορεί να είναι διαφορετικοί, μένει όμως να το δούμε. Σίγουρα όμως κάτι θα είναι. Το ευρωπαϊκό χρήμα για την χώρα είναι μονόδρομος και αυτό το ξέρει και ο ίδιος θεωρώ. Οι Αριστεροί θα βγούνε εκτεθειμένοι γιατί μετά θα είναι δύσκολο να αιτιολογήσουν το νέο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα, όταν προεκλογικά και μετεκλογικά έχουν τάξει τόσα πολλά.

Το ότι όμως μπορεί να είναι θετικό το αποτέλεσμα ή αρνητικό, και το ότι στο τέλος θα είναι πάλι μια “νέα Συμφωνία” (έτσι το λέει ο Βαρουφάκης το νέο Μνημόνιο) είναι βέβαιον. Γιατί όπως προείπα ο λογαριασμός δεν βγαίνει χωρίς ευρωπαϊκό χρήμα και ευρωπαϊκό χρήμα δεν έρχεται χωρίς μέτρα και κάθε συμφωνία με μέτρα είναι Μνημόνιο ασχέτως πώς θα το βαφτίσεις. Από οικονομικής άποψης αυτό είναι απλό. Ορισμένα πράγματα όμως πρέπει να επισημανθούν και δεν έχουν σχέση μόνο με τα οικονομικά.

ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ

Το σύνθετο είναι το γεωπολιτικό διακύβευμα της διαπραγμάτευσης αυτής. Η χθεσινή τοποθέτηση Ομπάμα υπέρ της Ελλάδος, μου δημιουργεί μια αίσθηση ότι η Ελλάδα μπλέκεται σε ένα παιχνίδι από το οποίο είναι αμφίβολο έαν θα βγει κερδισμένη.

Οι ΗΠΑ είναι απέναντι στην Γερμανία γιατί οι ΗΠΑ θέλουν η Γερμανία να ρίξει χρήμα στην Ευρώπη ώστε εκείνοι να μπορέσουν ευκολότερα να πουλήσουν αμερικανικά προϊόντα σε εμάς τους ευρωπαίους, σταθεροποιώντας περαιτέρω την δική τους οικονομία και αποσταθεροποιώντας την ευρωπαϊκή που προς το παρόν δεν είναι στην καλύτερη θέση βέβαια, αλλά σίγουρα η αύξηση της κατανάλωσης δεν είναι αυτό που αυτή χρειάζεται. Η Ευρώπη θέλει άλλες λύσεις που δεν έχουν σχέση με το πόσα λεφτά θεωρεί ο μέσος Έλληνας ότι πρέπει να καταναλώνει για να είναι καλά. Αυτό το χρειάζονται οι ΗΠΑ. Τώρα το εάν απλά ταιριάξανε προς στιγμήν τα συμφέροντα του Τσίπρα με τον Ομπάμα ή μιλάμε για κάτι πολύ πιο σύνθετο, μένει να το δούμε. Όμως σε κάθε περίπτωση η Γερμανία δεν θα μείνει έτσι. Τον ίδιο ρόλο έπαιξε και ο Γιωργάκης και έχασε. Δεύτερη φορά η Ελλάδα ενδεχομένως να γίνεται Δούρειος Ίππος του δολαρίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αν δε αυτή η στήριξη συνδυαστεί με μια εθνική παραχώρηση (βλ. Κύπρος ή Σκόπια, ή Αιγαίο) τότε τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα.

Η Ρωσσία επίσης δεν έχασε ευκαιρία να επιπλήξει την Γερμανία για το εμπάργκο, ρόλος που επίσης έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ οι Έλληνες τρέξανε να πανηγυρίσουν για την στήριξη της Ρωσσίας δεν σκέφτηκαν ότι αυτοί τα δικά τους έξοδα δεν έχουν να πληρώσουν (πρόσφατα πτωχεύσανε σχεδόν), θα δώσουν λεφτά στην Ελλάδα. Άρα η Ελλάδα στο τέλος της ιστορίας, μόνο τα λεφτά των βορείων θα πάρει. Και η σημερινή της στάση κατά της Ευρώπης θα πληρωθεί ενδεχομένως αναλόγως… Γιατί επουδενί δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης μια καταναλωτική Ευρώπη (τουλάχιστον όχι ακόμα) και ειδικά ένας καταναλωτικός Νότος. Αυτό είναι μόνο προς το συμφέρον των ΗΠΑ και ίσως και της Βρετανίας που παραμένει εκτός Ευρώ.

Το γεωπολιτικό αυτό παιχνίδι απαιτεί ένα νέο ξεχωριστό κείμενο επικεντρωμένο στα Οικονομικά για να γίνει πλήρως κατανοητό. Και ελπίζω η Ελλάδα να μην είναι μέρος του και απλά να βόλεψε τις ΗΠΑ σε έναν βαθμό να την μπλέξουν τώρα, γιατί στην τελική οι Ευρωπαίοι βάζουν τα λεφτά τους και όχι οι ΗΠΑ που τόσο εύκολα τους δίνουν οδηγίες στους Γερμανούς. Τα αποτελέσματα μένει να τα δούμε στο μέλλον.

Προμηθέας Πυρφόρος

Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης
Ο Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης είναι Πολιτικός Επιστήμων, υποψήφιος Δρ. Γεωπολιτικής και απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε εξειδίκευση στην Πολιτική Επικοινωνία και Ανάλυση, ενώ έχει διατελέσει επικοινωνιακός σύμβουλος και Campaign Manager. Εργάζεται στον ναυτιλιακό κλάδο. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Cardiff University και το Institute of Chartered Shipbrokers με εξειδίκευση στη Ναυτιλιακή Πολιτική και στην επίλυση ναυτασφαλιστικών διαφορών. Είναι Ιδρυτής και Συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, στην εφημερίδα Δημοκρατία και επιστημονικός συνεργάτης της μηνιαίας επιθεώρησης «Νέα Πολιτική».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

14,355ΥποστηρικτέςΚάντε Like
563ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
642ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,830ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ