22.5 C
Athens
Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023
spot_img

Αριστεία και Διάκρισις

Η πρόσφατη κατάκτηση δύο Ολυμπιακών μεταλλίων από την Ελληνίδα αθλήτρια της σκοποβολής Άννα Κορακάκη συνιστά πολλαπλώς σημαντικότατη επιτυχία.

 

 

Υπό συνθήκες δυσχερείς προπονητικώς, η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης πλέον, επέτυχε έναν πραγματικόν άθλον.

 

Συγκριτικώς προς τις αλλοδαπές συναθλήτριές της, υστερούσε τόσον σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις και υποδομές εξάσκησης όσον και στα σχετικά μέσα (οπλισμό και πυρομαχικά). Αυτές όμως ακριβώς οι δυσκολίες έδωσαν και το μέτρο της επιτυχίας της. Είχε την ευτυχή συγκυρία ο προπονητής της να είναι και πατέρας της, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ειδική σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να οικοδομήσει ένας πρωταθλητής.

 

Τα μηνύματα που εκπέμπει αυτή η νίκη σε ένα όχι και τόσον δημοφιλές και ευρέως γνωστό άθλημα είναι και πολλά και σπουδαία.

 

 

Καταρχάς η σκληρή εστιασμένη προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Η υψιπετής στοχοθεσία είναι ανεξάρτητη αντικειμενικών συνθηκών ή έστω δεν επηρεάζεται σε τόσο κρίσιμο βαθμό, όσο από την εδραία αποφασιστικότητα και την επίμονη προετοιμασία του αθλητή. Η έφεση και η ροπή προς την διάκριση και την αριστεία είναι ένας απόλυτα θεμιτός και παραδεδεγμένος τρόπος ζωής, όχι μόνον στα αθλητικά πεδία, αλλά σε όλες τις γενικότερες πτυχές της ανθρώπινης εκδήλωσης.

 

 

Σύμπασα η Χώρα και οι εκτός Ελλάδος Έλληνες, δάκρυσαν στο βάθρο κατά την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου της Ελλάδος, μαζί με την αθλήτρια μας,  υπογραμμίζοντας την υποδόρια αργυρή χορδή της Εθνικής υποστάσεως που συνδέει άπαντες τους Έλληνες, απανταχού της γης. Αυτή η χορδή δεν διαρρηγνύεται, δεν κάμπτεται, δεν χαλαρώνει. Υπογραμμίζει την αίσθηση του ανήκειν. Συνιστά την ουσιοποίηση της κοινής καταγωγής, παιδείας και ιστορίας, βασιζομένη στο όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον και το ομότροπον, στοιχεία τα οποία συγκροτούν κατά τον Αριστοτέλη την ανώτερη έννοια του Έθνους. 

 

 

Η επιτυχία αυτή δίδει το έναυσμα στα νέα παιδιά να θέσουν στόχους σε ότι κάνουν. Υψηλούς στόχους με απώτερο σκοπούμενο την αριστεία και την διάκριση. Πρέπει να καλλιεργείται ο υγιής ανταγωνισμός και η ευγενής άμιλλα σε όλα τα επίπεδα. Είναι απόλυτα υγιές. Πρωτίστως στον αθλητισμό και δευτερευόντως στην εκπαίδευση, την εργασία, την πολιτική.

 

 

Η Ολυμπιονίκης μας εκπέμπει παραλλήλως και το μήνυμα ότι νους υγιής εν σώματι υγιεί. Η αφοσίωσή της στην απαιτητική προπόνηση πρωταθλητισμού και την διεκδίκηση της νίκης, δεν της απαγόρευσε να είναι μια πανέμορφη νέα κοπέλα προσεγμένη εμφανισιακώς και στην τελευταία λεπτομέρεια. Η τελειότης συνιστά εκλεκτική συναρμογή όλων των παραγόντων χωρίς υποβάθμιση κανενός.

 

 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο προπονητής πατέρας της, την βοήθησε να εμπεδώσει τον υψηλό βαθμό πειθαρχίας και συγκέντρωσης που απαιτεί το άθλημα της σκοποβολής. Ο ίδιος προέρχεται από τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας όπου η υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και του σεβασμού των κανονιστικών πλαισίων είναι αυτονόητα δομικά στοιχεία της καθημερινότητας και της ζωής του. Τα μεταλαμπάδευσε επιτυχώς, ως εκ του αποτελέσματος, στην κόρη του δίδοντας ανάλογο παράδειγμα σε όλους τους επίδοξους πρωταθλητές.

 

 

Τον ίδιο βαθμό αριστείας και διάκρισης οφείλουμε να επιδιώκουμε σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές μας εκδηλώσεις. Δεν πρέπει να δεχόμεθα να διοικούμεθα υπό μετρίων ή ανικάνων. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας εκπτώσεις ή υποβάθμιση του επιπέδου της δημόσιας ζωής μας. Οι καλύτεροι πρέπει πάντα να επικρατούν. Ο πήχυς δεν πρέπει να χαμηλώνει. Οι ακατάλληλοι και ανάξιοι πρέπει να τίθενται στην θέση που τους ανήκει και εν πάσει περιπτώσει στο περιθώριο και όχι στην ηγεσία.

 

 

Ας αποτελέσει η συγκυρία της διπλής Ολυμπιονίκου μας αφορμή ενδοσκόπησης και αναστοχασμού. Ας αποτελέσει την αρχή για να θέσουμε ένα τέλος στην μετριοκρατία, την έκπτωση των αξιών και των ηθών, την παρακμή και τον εκφυλισμό των οριζουσών και των συνισταμένων της ζωής μας….. και στην πολιτική αυτών διάσταση………… 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,320ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ