24 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023
spot_img

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ισλανδίας

Λίγοι γνωρίζουν ότι η Ελληνική Κοινότητα της Ισλανδίας έχει πολλαπλασιαστεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσεως που οδηγεί χιλιάδες νέους στην ξενιτιά. 

 

Δεκάδες νέοι βρίσκουν σε αυτόν τον μακρινό και αφιλόξενο τόπο όσα έχουν χάσει στην Ελλάδα: Εργασία, σπουδές με αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας, αξιοπρέπεια. Το κόστος όμως για την απόκτηση όλων αυτών είναι επίσης μεγάλο. Ατελείωτες ώρες πτήσης και αναμονής για ανταπόκριση πτήσεων, ανυπαρξία Ελληνικών σχολείων για τα παιδιά μας, και γενικώς σχεδόν καθόλου επαφή με το Ελληνικό στοιχείο. Πιθανόν να είμαστε η πιο απομονωμένη Ελληνική Κοινότητα στον κόσμο (από απόψεως μεγέθους και αποστάσεως με την κοντινότερη Ελληνική κοινότητα).

 

Ευτυχώς όμως λαμβάνουμε την υποστήριξη κάθε Έλληνα που επισκέπτεται την Ισλανδία και χαιρόμαστε κάθε φορά που κάποιος συμπατριώτης μας επιθυμεί να μάς συναντήσει. Αθλητικά σωματεία, Έλληνες πρόσκοποι, ακαδημαϊκοί προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, μέλη ΜΚΟ, ακόμα και τυχαίοι ταξιδιώτες· όποιος Έλληνας περνάει από την Ισλανδία δείχνει ενδιαφέρον για την ολιγομελή κοινότητά μας. Επίσης έχουμε στενή συνεργασία με την αρμόδια Ελληνική πρεσβεία στο Όσλο, καθώς με την Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας. Όλοι τους κάνουν το καλύτερο δυνατόν ώστε να μην μείνουμε απομονωμένοι και ξεχασμένοι σε ένα νησί στη μέση του Βόρειου Ωκεανού.

 

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου ενημερωθήκαμε από την τοπική εφημερίδα ότι ένας Έλληνας πολιτικός ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε σε ισλανδικό ακροατήριο σχετικά με την μη προβολή στην Ελλάδα του επιτυχημένου προγράμματος της Ισλανδίας που την οδήγησε εκτός κρίσεως. Φαντάζεται κανείς ότι για ένα τέτοιο θέμα η Ελληνική Κοινότητα της Ισλανδίας θα είχε πολλά να πει. Εξάλλου, αρκετοί από εμάς οδηγηθήκαμε στην Ισλανδία πιστεύοντας τις μπούρδες που άτομα σαν την Κωνσταντοπούλου έλεγαν στην πλατεία των Αγανακτισμένων.

 

Οι λόγοι που η κυρία Κωνσταντοπούλου απέφυγε να έρθει σε επαφή με τους Έλληνες της Ισλανδίας είναι κυρίως δύο:

 

Πρώτον διότι η εκδήλωση ήταν μια φιλοκυβερνητική φιέστα. Εδώ και τρείς μηνες πρωθυπουργός της Ισλανδίας είναι η πρόεδρος της Πράσινης Αριστεράς, κόμματος συγγενικού με αυτό της Κωνσταντοπούλου. Οπότε αν κάποιος Έλληνας βρισκόταν στην εκδήλωση και μιλούσε για τις κατασχέσεις που έλαβαν χώρα στην Ισλανδία κατά το διάστημα 2008-2010 ή για τους λάθος χειρισμούς της επίσης αριστερής κυβερνήσεως που κλήθηκε να διαχειριστεί την κατάσταση τότε, είναι σίγουρο ότι τα βόρεια συντρόφια θα δυσανασχετούσαν. Άρα χωρίς Έλληνες στο ακροατήριο δεν υπήρχε ο φόβος της συγκρίσεως των αριστερών κυβερνήσεων Ελλάδος και Ισλανδίας.

 

Δεύτερον διότι η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν έχει κάποιο συμφέρον να συναντήσει τους Έλληνες, αφού ο απόδημος Ελληνισμός δεν μπορεί να ψηφίσει. Επίσης, ο ομογενής δεν πείθεται με αερολογίες και ρουσφέτια, μιας και δεν διαμένει στην Ελλάδα για να δελεαστεί. Οπότε ο Έλληνας του εξωτερικού αναζητεί σοβαρές προτάσεις, κάτι που προφανώς η κυρία Κωνσταντοπούλου αδυνατεί να δώσει.

 

Είναι πραγματικά λυπηρό για τον απόδημο Ελληνισμό να απαξιώνεται τόσο έντονα από εκπροσώπους της αριστεράς. Θα περίμενε κανείς από μια αριστερή πολιτικό με ευαισθησία στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής να ενδιαφερόταν να συνομιλήσει με Έλληνες μετανάστες της εργατικής τάξης. Προφανώς όμως ήταν απασχολημένη με την πρωθυπουργό και τον Κεντρικό Τραπεζίτη, και δεν ειχε χρόνο για την «πλέμπα».

 

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ισλανδίας θέλω να καταστήσω σαφές ότι οποιοσδήποτε  Έλληνας πολιτικός επισκεφτεί την Ισλανδία, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας, είναι ευπρόσδεκτος από την κοινότητά μας και θα χαρούμε πάρα πολύ να έχουμε κατ ιδίαν συνάντηση.  Ο Σύλλογός μας δεν κάνει καμία διάκριση. Ευχόμαστε και ελπίζουμε η επιδεικτική απαξίωση της Ελληνικής ομογένειας να είναι επιλογή της κυρίας Κωνσταντοπούλου και μόνο, και να μην αφορά το σύνολο του Ελληνικού πολιτικού κόσμου.

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ισλανδίας

 

Δημήτριος Τσίκας

 

Δημήτριος Τσίκαςhttps://notendur.hi.is/~dit1/
Ὁ Δημήτριος Τσίκας γεννήθηκε στὴν Καλαμαριὰ Θεσσαλονίκης τὸ 1985 καὶ σπούδασε στὸ τμῆμα «Ἐφαρμογῶν Πληροφορικῆς στὴ Διοίκηση καὶ τὴν Οἰκονομία» τοῦ ΤΕΙ Ἰονίων Νήσων. Ὑπηρέτησε τὴν στρατιωτική του θητεία στὸ ὅπλο τῶν Διαβιβάσεων ὡς Χειριστής ΣΕΖΜ (Σύστημα Ἐπικοινωνιῶν Ζώνης Μάχης) «ΕΡΜΗΣ». Ἔχοντας ὁλοκληρώσει τὶς προπτυχιακὲς σπουδὲς καὶ τὶς στρατιωτικὲς ὑποχρεώσεις, αὐτοεξορίστηκε στὴν Ἰσλανδία ὅπου διαμένει μέχρι σήμερα. Παράλληλα μὲ τὴν ἐργασία καὶ τὴν ἐκμάθηση τῆς Ἰσλανδικῆς γλώσσας, ἀκολούθησε μεταπτυχιακὲς σπουδὲς στὶς Διεθνεῖς Σχέσεις καὶ στὰ «Small-State Studies» στὸ τμήμα Πολιτικῶν Ἐπιστημῶν τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Ἰσλανδίας, παίρνοντας μεταπτυχιακὴ ἐξειδίκευση στὴν ἀμυντικὴ πολιτικὴ τῶν μικρῶν κρατῶν ἀπὸ τὸ Ἰνστιτοῦτο Διεθνῶν Σχέσεων καὶ Πολιτικῶν Ἐπιστημῶν τοῦ Πανεπιστημίου τοῦ Βίλνιους στὴ Λιθουανία Ἐργάζεται ὡς πολιτικὸς ἐπιστήμων σὲ ἀμυντικὰ θέματα καὶ τὴν τραπεζικὴ ἐν καιρῷ πολέμου καὶ κρίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
765ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,310ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Διαφήμιση -spot_img

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ