Προεδρικές Εκλογές στην Αυστρία

του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Στην Αυστρία, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 4 Δεκεμβρίου, στον απόηχο της νίκης του Donald Trump στις ΗΠΑ. Αν και πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μια και ο ρόλος του προέδρου στην Αυστρία είναι διαφορετικός και πιο περιορισμένος, η επιλογή των Αυστριακών θα είναι εξίσου κρίσιμη, όχι μόνο γιατί θα επηρεάσει το μέλλον και την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό αλλά και γιατί θα διαμορφώσει νέα δεδομένα και ισορροπίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα αιτήματα και οι προσδοκίες των πατριωτών εκφράζονται από τον Norbert Hofer, υποψήφιο του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ). Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Hofer έλαβε την πλειονότητα των ψήφων – το 35% σε αντίθεση με το 21% – επί του αντιπάλου του, Alexander van der Bellen, στον πρώτο γύρο. Τα οριακό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας (49,7% έναντι 50,3%) ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας με το σκεπτικό ότι υπήρξαν ενδείξεις νοθείας στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων – που επί της ουσίας σημαίνει ότι μάλλον έγινε εκλογική απάτη. Το ίδιο δικαστήριο απαιτησε την εκ νέου διενέργεια των εκλογών.

Ο Norbert Hofer, είναι ένας νέος πατέρας τεσσάρων παιδιών. Περπατά με μπαστούνι μετά από ατύχημα σε πτώση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, έχει υπόβαθρο στις επιχειρήσεις, είναι φίλος της Παράδοσης και ενθουσιώδης με τα όπλα. Δεν ξέρω τι είδους όπλο φέρει ο Trump, αλλά στον Hofer αρέσει να κουβαλά ένα Glock. Όσο για το βασικό θέμα της πολιτικής του ατζέντας, πολύ απλά υποστηρίζει τον τερματισμό της μαζικής μετανάστευσης. Ζητά το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Αυστρίας για τους οικονομικούς μετανάστες και να δοθεί ένα τέλος στα “θεραπευτικά μέτρα”, όπως το λεγόμενο “ανώτατο όριο”. Αλλά δεν είναι μόνο γι’ αυτό που ο Hofer έχει γίνει γνωστός ως ο “Πρόεδρος της Καρδιάς” (Präsident der Herzen). Είναι επίσης φανατικός αντίπαλος της αποσπασμένης φύσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και ζητεί την άμεση δημοκρατία με βάση το ελβετικό πρότυπο. Αυτός είναι και ο λόγος που συνηγορεί υπέρ ενός δημοψηφίσματος για τη σχέση της Αυστρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι δηλωμένος αντίπαλος της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας TTIP, η οποία αντιπροσωπεύει μια απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομική ελευθερία.

O Hofer, στη θητεία του ως τρίτος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αυστρίας, αγωνίστηκε κατά της μαζικής μετανάστευσης, του εξισλαμισμού και της παγκοσμιοποίησης. Αυτές οι σαφείς θέσεις εξηγούν το γιατί, όπως και ο Trump, έχει δεχθεί επίθεση από τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα άλλα πολιτικά κόμματα στην Αυστρία. Από την άλλη μεριά, ο αντίπαλός του για τον τελικό γύρο των εκλογών, ο Alexander Van der Bellen, είναι ο υποψήφιος των Πρασίνων της αριστεράς και ως εκ τούτου του κατεστημένου και της παγκοσμιοποίησης. Σε προηγούμενες εμφανίσεις του, ο Van der Bellen ομολόγησε την επιθυμία για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους, ένα είδος “Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης”.

Οι επιλογές του Donald Trump και του Brexit έχουν δείξει ένα πράγμα: Ότι το Zeitgeist (το πνεύμα του καιρού) είναι με το μέρος των ελεύθερων λαών της Δύσης και κατά της παγκοσμιοποίησης. Η ενδεχόμενη νίκη του Norbert Hofer στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Αυστρίας, δεν φαντάζει μόνο ως ένα τρομακτικό σενάριο για φιλελεύθερους και αριστερούς αλλά, περισσότερο, πρόκειται να αποτελέσει ακόμα ένα ορόσημο στο δρόμο προς την απελευθέρωση της Ευρώπης.

Pin It on Pinterest

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com